Živahno, igrivo, pa tudi ranljivo – od otroških premier do izpovednih zgodb zapisanih v knjigah ali postavljenih na oder. Konec meseca je bilo toplo in čuteče.

Estradnica Nina Osenar je predstavila svojo osebno zgodbo v knjigi V objemu življenja. 

Ob izidu knjige smo se družili tudi z mojstrom komedije, Juretom Godlerjem. Njegov roman Naš človek v kafani je ravno ugledal luč sveta in seveda smo bili zraven tudi mi.

Na Štajerskem so podeljevali Oskarje. Pa ne takšne za glavno filmsko vlogo, temveč za prestižno vlogo v gospodarstvu.

Cankarjev dom so napolnile melodije velikega dobrodelnega koncerta Viljem Julijan, namenjenega malim borcem. Solzice sreče so polnile oči staršev, saj je bil vsak trenutek izredno ganljiv.

Zamudili nismo niti Festivala slovenskega šansona 2023, premiere scenskega oratorija Requiem v SNG Opera in balet Ljubljana ter obiskali tudi najmlajše na premieri pravljične opere Knjiga o džungli v SNG Maribor.

Medijsko odmevno odprtje prenovljenega centra Rog ni ostalo neopaženo, skočili pa smo tudi v Koper, kjer je gostovalo beograjsko potujoče gledališče.

Konec meseca je bil res medgeneracijsko obarvan, za vsakega se je našlo nekaj.

Se veselimo zgodb, ki jih prinaša november.
Namig – mnogo jih bo v znamenju vina! 


Oranžna osebnost tedna je Tomaž Domicelj, prejemnik Ježkove nagrade 2023.

 

IZPOSTAVLJENO: Festival slovenskega šansona 2023
Po dveh spomladanskih polfinalnih večerih se je odvil še finale Festivala slovenskega šansona. V Kulturnem centru Rogaška Slatina je nastopilo deset finalistov.
Strokovna žirija v sestavi Vita Mavrič, Leon Firšt, Mia Žnidarič, Boštjan Gombač in Slavko Pregl je podelila štiri nagrade, in sicer za najboljše besedilo, za najboljšo glasbo, za obetavno mlado avtorico ali avtorja oziroma izvajalko ali izvajalca in veliko nagrado slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti. Prejel jo je Tomaž Hostnik za skladbo Dekle iz zlatih sanj.
TOMAŽ DOMICELJ, Ježkov nagrajenec 2023
Žirija za Ježkovo nagrado je v letu, ko RTV Slovenija praznuje 95 let Radia in 65 let Televizije, podelila nagrado Tomažu Domicelju, posebno Ježkovo nagrado za življenjsko delo pa Sašu Hribarju.

Tomaž Domicelj je že več kot 55 let dejaven na slovenskem popularnem glasbenem prizorišču, letos mu je Festival Ljubljana posvetil tudi Poletno noč.
Kot otrok je začel z ustno harmoniko in violino, pri šestnajstih pa se je zaljubil v kitaro. Za svoje skladbe je tako doma kot v tujini prejel številne nagrade, njegove pesmi pa so skorajda v večini že ponarodele in so se zapisale v srca Slovencev.

Letos je praznoval 75 let, a ko ga srečaš, v njem vihra energija mladeniča, ki ne neha ustvarjati in nastopati ter uživati v življenju.

 

 

www.mediaspeed.net

Vse face na enem mestu.

Sveže fotografije aktualnih družabnih, kulturnih, političnih, gospodarskih, športnih dogodkov… Najdi se! 🙂