Moje ime je Justyna in prihajam iz Poljske. Pišem vam, da vas prosim za pomoč pri razveljavitvi moje obsodbe. Želela sem pomagati drugim v moji državi pri sprejemanju ozaveščenih odločitev o njihovih reproduktivnih pravicah. Toda zdaj so me spoznali za krivo “pomoči pri splavu”, kar je nevaren precedens.

Poljska ima enega izmed najbolj restriktivnih zakonov o splavu v Evropi. Pred nekaj leti, ko sem sama poskušala opraviti splav, nisem imela podpore ali dostopa do zanesljivih informacij. Ta izkušnja me je pripeljala do soustanovitve Women on the Net in Abortion DreamTeam, organizacij, ki ponujata nasvete o dostopu do varnih splavov in se borita proti stigmi splava.

Leta 2020 sem slišala za žensko, ki je bila noseča in v nasilnem razmerju. Obupana je rekla, da bi raje umrla kot nadaljevala nosečnost. Ker sem sama preživela nasilno razmerje, sem vedela, da moram pomagati, in sem ji po pošti poslala svoje tablete za splav. Vendar je paket prestregel njen partner, poklical je policijo, ki je žensko odpeljala na zaslišanje.

Po tem je generalni državni tožilec proti meni vložil obtožnico in marca 2023 sem bila obsojena. Skupaj z odvetniki smo se pritožili na to obsodbo.

ZAHTEVAJTE RAZVELJAVITEV NJENE OBSODBE

Gnala me je volja pomagati, ko nihče drug ni hotel ali mogel. Zame je bila pomoč očitna, humana in poštena stvar, toda v moji državi je pomoč nekomu pri dostopu do splava, izven dveh zakonsko dovoljenih izjem, kaznivo dejanje.

Moja obsodba bo dostop do varnih splavov še otežila.

Vaše besede lahko resnično vzpodbudijo spremembo zame in za vse, ki potrebujejo varen dostop do splava na Poljskem.

Prosim, pomagajte mi zahtevati, da generalni državni tožilec zagotovi razveljavitev moje nepravične obsodbe.

Hvala.

Justyna

 

JUSTYNA WYDRZYŃSKA JE ENA IZMED POSAMEZNIC NAŠE AKCIJE PIŠEM ZA PRAVICE

 

Z ENIM KLIKOM NAENKRAT PODPIŠITE VSEH 10 PETICIJ