Umik podražitev smo predlagali zaradi nestrokovnosti in nedorečenosti.

 

V Stranki mladih – Zeleni Evrope smo na 3. redni seji MS MOM predlagali umik treh točk, ki so predvidevale dvig cen vrtcev, vzpenjače in avtobusnega prevoza.

 

  1. Umik predlaganih podražitev avtobusnega prevoza in prevoza s Pohorsko vzpenjačo smo predlagali zato, ker po mnenju župana vse do četrtka 16. 03. 2023 do 13:38 različne cene za Mariborčane in ostale niso bile dovoljene s strani EU. To, da dobimo gradivo za sejo 2 uri in 22 minut pred začetkom seje, je način dela, ki je lasten nekaterim drugim kulturnim okoljem in ne našemu. V tej povezavi tudi predlagamo, da župan temeljito preveri, ali je možno razlikovati ceno za Mariborčane, saj bi lahko enako uredili tudi mestni avtobusni promet. Ne glede na to, pa smo v Stranki mladih – Zeleni Evrope prepričani, da bi tako drastičen (več, kot 200%) dvig cene povratne vozovnice pomenil tudi bistven upad števila prepeljanih potnikov in s tem še večjo potrebo po občinski subvenciji, zato je bil umik tako nepremišljenega dviga cene ne le v korist Mariborčanom, ampak tudi proračunu MOM. Vsaka dražitev javnega potniškega prometa pa je lahko velik izziv pri prehodu na trajnostno mobilnost, saj takšne cene prav kličejo k drugačnim oblikam mobilnosti, ki je veliko manj trajnostna od uporabe mestnega avtobusa in vzpenjače. Župan Arsenovič naj se nemudoma posveti optimizaciji avtobusnih linij in promocije Pohorske vzpenjače in pritegne bistveno več uporabnikov, saj je velika večina stroškov tako mestnega avtobusnega prometa, kot vzpenjače neodvisnih od števila prepeljanih potnikov in lahko s povečanjem števila prepeljanih potnikov dosežemo za proračun bistveno boljši rezultat, kot z dvigom cen.
  2. Umik podražitve vrtcev pa smo predlagali zaradi nenavadno visoke cene programov v vrtcih, saj so na MOM izračunali, da je strošek v prvem starostne obdobju kar 689 €, medtem, ko je ta cena v Slovenj Gradcu 598€, v Velenju 614 €, v Celju 599, v Kranju 614… Razlika v ceni je tako višja, kot bi bila cena za starše v prvem plačilnem razredu brez dodatnega znižanja. Razlog predloga za umik točke je bil tako izključno strokovne narave, saj smo v Stranki mladih – Zeleni Evrope prepričani, da lahko tudi v Mariboru izpeljemo program za podobno ceno, kot v Velenju, Celju ali v Slovenj Gradcu, kar bi ob minimalnem dodatnem znižanju pomenilo zelo podobne cene, kot so veljale do sedaj.

 

V Stranki mladih – Zeleni Evrope tudi drugače razumemo vlaganje v Maribor, kot ga razume župan. V kolikor so za župana najpomembnejši mostovi in spomeniki, so za nas na prvem mestu Mariborčanke in Mariborčani in v kolikor njim omogočimo boljše in cenejše življenje v mestu, je to najboljša investicija za prihodnost mesta.

 

Župana tudi prosimo, da z izjavami, kot je »Vse se bo dogajalo enako kot do zdaj, bodo pa seveda trpeli gospodarski subjetki, razpisi v kulturi in športu, verjetno tudi sociali, ampak to ni zaradi mene, ampak je to stvar politike, ki smo ji danes priča.« ne straši podjetij, NVO in prejemnikov socialne pomoči, saj od župana zahtevamo zgolj realen izračun stroškov vrtca, izboljšanje linij mestnega prometa z namenom povečanja števila potnikov ter ustrezno pomoč pri promociji Pohorske vzpenjače z enakim namenom – povečanje števila prepeljanih potnikov. Na tak način bomo brez obremenjevanja Mariborčank in Mariborčanov dosegli večji pozitiven učinek na proračun, kot s podražitvami. Čeprav so podražitve bližnjica, svetujemo županu, da ubere daljšo in učinkovitejšo pot, ki bo hkrati trajnostno naravnana.

 

Za konec se iskreno zahvaljujem Gibanju Svoboda, SDS, LPR in Levici, da so predlog umika »podražitvenih točk« podkrepili z dodatnimi argumenti in podprli.

 

Igor Jurišič, mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope