V soboto, 7. oktobra, je gibanje Hamas izvedlo obsežne napade na Izrael. V njih je umrlo na stotine ljudi. Izraelske sile so se silovito odzvale z nediskriminatornimi napadi. Spopadi se nadaljujejo, najvišjo ceno sovražnosti pa zopet plačuje nedolžno civilno prebivalstvo.

V Amnesty International opozarjamo na spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava in pozivamo k ustavitvi prelivanja krvi.

Ob tragičnih dogodkih ne smemo pozabiti na zgodovino nasilja, ki je zaznamovala to območje. Blokada Gaze in sistem izraelskega apartheida že dolga leta sistematično kršita pravice palestinskega prebivalstva.

Vse strani, vključene v spopade, morajo izpolniti svojo odgovornost ter nedolžnim ljudem dati možnost, da se umaknejo na varno. Izpuščene morajo biti vse žrtve ugrabitev, narediti je treba več za zaščito civilistov.

Tokrat vas pozdravim z besedami ameriškega zgodovinarja in veterana druge svetovne vojne Howarda Zinna: Nobena zastava ni dovolj velika, da bi zakrila sramoto ubijanja nedolžnih ljudi.

 

Mednarodno humanitarno pravo

Obe strani vključene v spopade sta že zagrešili kršitve mednarodnega prava in vojne zločine. Ugrabitve nedolžnega prebivalstva, uporaba neselektivnega orožja, nesorazmerni napadi, omejitev oskrbe s hrano, vodo, elektriko kot oblika kolektivnega kaznovanja ljudi in drugo so resne kršitve človekovih pravic

V Amnesty International pozivamo mednarodno skupnost k ukrepanju in zaščiti civilnega prebivalstva.

 

Izraelski apartheid nad palestinskim prebivalstvom

V luči krvavih dogodkov ne smemo pozabiti na desetletja trajajoče kršitve človekovih pravic palestinskega prebivalstva. Amnesty International je februarja 2022 v obsežni preiskavi dokumentirala, kako Izrael izvaja sistem represije in prevlade nad Palestinci_kami. To predstavlja apartheid, ki je po mednarodnem pravu prepovedan.