Lent po lentu: Urban & 4
Oder Minoriti
Petek, 26. 8., 21.00

Damir Urban je umetnik, glasbenik, frontman zasedbe Urban & 4, nekdanji frontman kultne reške skupine Laufer in večkratni dobitnik nagrade Porin, najuglednejše glasbene nagrade na Hrvaškem. Samo letos je prejel kar štiri! Njegov vokal in pojava sta poznana po celotnem Balkanu in tudi širše, njegovo karizmatično odrsko persono pa dopolnjujejo štirje sijajni reški glasbeniki: kitarist Luka Toman, basist Sandi Bratonja, bobnar Marco Bradaschia in Saša Markovski na klaviaturah.
Zasedba z vsakim koncertom potrjuje svojo povezanost s publiko in vidno uživa v nastopih. Njihova glasba in energija privlačita poslušalce povsem različnih profilov, ki dobro znane hite na koncertih ubrano prepevajo z bendom. Vsak koncert zasedbe Urban & 4 ima svojo posebno zgodbo in ena bolj posebnih se ima zgoditi tudi na Festivalu Lent, ko bo reška zasedba s svojim zvokom napolnila avditorij Minoriti. Obeta se petek, ki si ga bomo zagotovo zapomnili!

Ulično gledališče: Srečanja v času
Vojašniški trg
Sobota, 27. 8., 20.15
Vstopnine ni

Nekoč je na Mariborskem otoku živela prelepa bela kača z zlato krono na glavi –  Kačja kraljica. Nakar je izginila. In nekoč v pradavnini je obstajal kraj, kjer so živeli že v železni dobi, ki je videl in Kelte, in Rimljane, in Germane in Slovane – ter jih tiho spremljal skozi njihov razvoj, življenje in obstanek.
Danes mu rečemo – Vojašniški trg. In ker je ta trg dobil novo obleko, bomo na njem na novo uprizorili nekaj bolj ali manj tipičnih mariborskih zgodb – lepih, vsakdanjih, ki nas spremljajo že vso zgodovino. Takšnih, ki jih bomo na tem trgu in v tem mestu ustvarjali še nešteto, mar ne?

Razstava Zato smo. Vse to smo. Že trideset let!
Ulica škofa Maksimiljana Držečnika
Ponedeljek, 29. 8.
Vstopnine ni

Če smo se z junijsko razstavo spomnili prvega Festivala Lent in ga soočili z današnjimi časi, se bomo s tokratno soočili s – predsodki! Kljub temu, da smo v tridesetih letih izvedli skoraj 40.000 prireditev, ki jih je obiskalo le nekaj manj kot 15 milijonov obiskovalcev, o našem in o delu kulturnih ustanov nasploh vztraja kar nekaj predsodkov. Zato bomo podatke, ki v hipu pometejo z njimi, predstavili na razstavi v središču mesta, dostopni vsem in vsakomur. Že tri desetletja namreč aktivno zagovarjamo prepričanje, da lahko kultura in umetnost živita le med in z ljudmi, zgolj v medsebojni interakciji z občinstvom. Zato naša žanrsko in izrazno pestra ponudba, zato prireditve na ulicah in trgih, zato številni brezplačni dogodki. Narodni dom Maribor so široko odprta vrata, ki vabijo vse in vsakogar. Narodni dom Maribor je center ustvarjalnosti, ki omogoča uspešno delovanje in povezovanje društev, zavodov ter samostojnih umetnikov in kulturnih ustvarjalcev. In je široko odprto okno v svet, ki širi obzorja in zagotavlja povezanost našega mesta s svetovnimi kulturnimi prestolnicami, ob tem pa odpira tudi poglede na družbeno stvarnost, pometa s predsodki in gradi široko razgledano, odprto skupnost.