Tudi letošnji JazzLent bo na stičišču kontinentov ter presečišču časa vzpostavljal dialog stilov in vplivov ter ponuja vznemirljivo fuzijo vzhoda in zahoda, izkušenj in mladosti, tradicije in inovativnosti. JazzLent bo v sklopu Festivala Lent 2024  potekal med 25. 6. in 29. 6. na Minoritih – Oder Nove KBM, Maribor.

 

PROGRAM:

 

JAZZLENT 2024
Minoriti – Oder Nove KBM, Maribor

Dinamičen, pulzirajoč, presenetljiv, vnetljiv in nalezljiv – to je JazzLent 2024. Na stičišču kontinentov ter presečišču časa vzpostavlja dialog stilov in vplivov ter ponuja vznemirljivo fuzijo vzhoda in zahoda, izkušenj in mladosti, tradicije in inovativnosti.

Priča bomo slovenski premieri. Prihajajo Istambul Session, turška senzacija s podpisom Ilhana Ersahina, ki s fuzijskim jazzom 21. stoletja kot vihar osvaja svetovne odre. S svojim triom bo na Minoritih prvič gostoval tudi genialni kubanski pianist Alfred Rodriguez, čigar virtuoznost je k sodelovanju zvabila velikane, kot so Quincy Jones, Chick Corea in Wayne Shorter, njegova s karibskim temperamentom začinjena glasbena govorica pa mu je med drugim prinesla tudi nominacijo za grammyja. Kar dvakrat je grammy snubil malijsko kraljico afropopa Fotoumato Diwara, katere edinstveni in z emocijami nabiti vokal seže v srce, naelektrena atmosfera in fantastična produkcija pa zagotavljata najboljše, kar ta hip ponuja svetovna glasbena scena. Prav poseben glasbeni jezik odlikuje najbolje varovano skrivnost pariške glasbene scene. Kvartet Festen se glasbeno navdihuje v svetu filma, navidez standardno jazzovsko zasedbo pa učinkovito presega z rockovsko energijo in atmosfero, v kateri odzvanjajo Pearl Jam, Foo Fighters, Soundgarden in Nirvana. Za vroč in z energijo nabit zaključek bodo poskrbeli Sonido Gallo Negro, udarni devetčlanski mehiški stroj, ki pripravlja psihedelično-žurerski napad na vse čute. Obetata se tropski zvočni kolaž in eksplozija barv, ki bo dokazala, da je (dobro) glasbo moč tudi videti.

Dobrodošli na Jazzlentu 2024 – slavju glasbene raznolikosti in odličnosti, dobrih vibracij ter nebrzdane energije, ki dviga s sedežev in posrka v vrtinec plesa, odkrivanja ter uživanja!

Vstopnice za vse koncerte JazzLenta so že v prodaji: https://www.festival-lent.si/vstopnice/
Alfredo Rodriguez Trio (Kuba)
Torek, 25. 6., 22.00

Alfredo Rodriguez, klavir, vokal
Yarel Hernandez, električni bas
Michael Olivera, bobni

Kubanski pianist Alfredo Rodriguez ima za seboj zgodbo, ki ustvarja legende: od dečka, ki je brez dostopa do klavirja vadil kar na tipkovnici, narisani na kuhinjsko mizo; preko mladeniča, ki je dokončal enega najbolj zahtevnih klasičnih konservatorijev v Havani; do najstnika, ki je bil kot eden izmed dvanajstih pianistov izbran za nastop na jazz festivalu v švicarskem Montreuxu, kjer je s svojo tehniko tako osupnil Quincyja Jonesa, da mu je ta predlagal sodelovanje in takojšnjo preselitev v ZDA. In nenazadnje: 20-letnik, ki je sledil nasvetu svojega mentorja in z enim kovčkom nezakonito migriral ter pristal v mehiškem priporu, kjer je paznika uspel prepričati v obetajočo se glasbeno prihodnost, ta pa ga je vtaknil v taksi in mu celo plačal vožnjo do Teksasa.

In kakšna kariera je sledila! Je nominiranec za nagrado Grammy, za seboj ima 5 izvrstnih samostojnih albumov in najnovejšega Coral Way, ki navdih išče v kulturnem talilnem loncu Miamija ter predstavlja mešanico salse, timbe in reggaetona. Quincy Jones, Chick Corea, Wayne Shorter, Richard Bona in Cimafunk so le nekatera imena, s katerimi sodeluje ta vsestranski glasbenik, ki vas bo prepričal, da sta tudi Beethoven in Michael Jackson bila rojena na Karibih. Alfredo Rodriguez velja za »glasbenega genija«, ki z osupljivo tehniko in bliskovito hitrostjo polni dvorane ter festivale po vsem svetu, in igra s tolikšno intenziteto, da se včasih ne zmore obdržati na klavirskem stolčku. Preprosto: izjemno!

 

Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions (Turčija)
Sreda, 26. 6., 22.00

Ilhan Ersahin, saksofoni
Alp Ersönmez, električni bas
Izzet Kizil, tolkala
Turgut Alp Bekoğlu, bobni

Saksofonista, skladatelja, producenta, lastnika kluba, kuratorja festivalov in imetnika založbe, Ilhana Ersahina, boste slišali igrati z Red Hot Chili Peppers v Sao Paolu, nastopati z Buggejem Wesseltoftom v Blue Note klubu v Tokiu ali videli odigrati orientalski set s turškimi Romi v elegantni koncertni dvorani nekje v Evropi. Ta resnično vsestranski glasbenik je navdihnil povsem novo generacijo, ki se ne ozira na žanrske meje. »NuBlu sound«, poimenovan po njegovem slovečem klubu v newyorškem East Villageu, velja za jazzovsko glasbo, ki je vsrkala vplive rock glasbe, reggaeja, funka, trip-hopa in bližnjevzhodnih tradicij. Ibrahim Maalouf, Nils-Petter Molvær, Erik Truffaz, Gilberto Gil in Norah Jones so le nekatera imena, ki jih lahko slišite na njegovih albumih.

Čeprav od srede devetdesetih let deluje pretežno v New Yorku, se je s projektom Istanbul Sessions posvetil stičišču »vzhodne« in »zahodne« glasbe. Člani skupine sodijo med najboljše glasbenike, kar jih Turčija premore, vajene velikih stadionskih nastopov (basist Alp Esönmez denimo igra s superzvezdnikom Tarkanom). To je glasba za 21. stoletje, »fusion« jazz za plešoče občinstvo, spontan kvartet z občutkom nočnega kluba, ki s svojim neustavljivim »groovom« in globokim basom zažge še tako stoičnega poslušalca! Če je Velika Britanija proizvedla senzacijo The Comet is Coming, potem so Istanbul Sessions njen turški vzornik, ki razplamteva dvorane širom sveta.

Fatoumata Diawara (Mali)
Četrtek, 27. 6., 22.00

Fatoumata Diawara, vokal, akustična in električna kitara
Jurandir Da Silva, električna kitara
Juan Finger, električni bas, klaviature
Fernando Tejero, klaviature
Willy Ombe, bobni, tolkala

Paul Riquet, oblikovanje zvoka

Igralko in pevko Fatoumato Diawaro lahko danes z gotovostjo prištejemo med najpomembnejše afriške dive, vsekakor velja za prvo malijsko kitaristko, in – ob zasedbi, s kakršno prihaja na Festival Lent – lahko brez zadržka zagotovimo, da gre za v današnjih časih najmočnejši nastop glasbene skupine s kontinenta, ki šteje več kot 1,2 milijarde ljudi.

Le dobro desetletje je minilo, odkar je izšel njen glasbeni prvenec Fatou, in v tem času se je Diawara utrdila kot ena ključnih pevk afropopa mlajše generacije. Priznanja dežujejo od vsepovsod: nastopala je s Paulom McCartneyjem, Bobbyjem Womackom, Robertom Fonsecom, Oumou Sangare, Damonom Albarnom (Blur) in Dee Dee Bridgewater ter s skupinami Snarky Puppy, The Roots, Amadou & Mariam, The Gorillaz in s številnimi drugimi, spotoma pa prejela še dve nominaciji za nagrado Grammy za najboljši »world music« album ter vzpodbudila nešteto humanitarnih projektov.

Nemogoče se je izogniti temu, da se njen izrazito čustven nastop in pristen glas človeka ne bi globoko dotaknila. Pesmi so velikokrat pete v jeziku bambara, uradnem jeziku Malija, ter praviloma govorijo iskreno zgodbo o ljubezni in trpljenju njene domovine ter prebivalcev: o ženski emancipaciji, bolečini emigracije, življenju pod vladavino fundamentalistov, o zakoreninjenosti okrutnega ženskega obrezovanja. Toda naj vas te čustveno nabite teme ne zavedejo: njeni barviti ter naelektreni afro-futuristični koncerti z izjemnimi glasbeniki in fantastično produkcijo so polni izobilja ter nekaj najboljšega, kar svetovna glasbena scena danes ponuja!

Festen: Replicant (Francija)
Petek, 28. 6., 22.00

Amien Fleau, saksofoni, klaviature
Jean Kapsa, klavir, klaviature
Oliver Degabriele, električni bas
Maxime Fleau, bobni

Julien Bar, oblikovanje zvoka
Maxime Baron, oblikovanje luči

Festen so skrbno varovana skrivnost na pariški jazzovski sceni, ki je razvila povsem samosvoj glasbeni jezik, podobno kot skupina Gogo Penguin v Manchestru. Glasbeno se navdihujejo v svetu filma, zvočno pa predvsem pri rock skupinah iz devetdesetih let. Doslej so posneli štiri albume, ki koreninijo v filmskih mojstrovinah Thomasa Vinterberga in Stanleyja Kubricka, ter najnovejšega Replicant, v katerem predstavljajo svoj pogled na distopično klasiko filma Bladerunner.
V filmu Bladerunner je »replikant« humanoidno bitje, nastalo z bioinženiringom, ki ga ni moč ločiti od običajnega človeka, vendar ima nadčloveške sposobnosti in inteligenco. Tako lahko tudi skupino Festen vidite kot običajen jazzovski kvartet, ki na videz standardno zasedbo preseže s surovo rock’n’roll energijo. Uporabljajo mogočne sub-base, udarne ritme in melodije, ki gredo v uho, kot da bi bile popularni napevi. Slišali in videli boste glasbo iz filmov Eyes wide shut, 2001: A space odyssey, The Shining, Full metal jacket, Dr. Strangelove in seveda iz filma Bladerunner. Počutili se boste veličastno in mladostno, kot da bi znova bili na koncertu skupin Pearl jam, Foo fighters, Soundgarden ali Nirvana. Pesmi so kratke, ni odvečnega blebetanja, skupina deluje kot celota in poslušalca od prvega trenutka naprej v celoti odpelje na edinstveno potovanje. Ključna beseda: energija!

 

Sonido Gallo Negro (Mehika)
Sobota, 29. 6., 22.00

Gabriel López, kitare, klaviature, vokal
Dr. Alderete, teremin, video v živo
Israel Martinez, električni bas
Darío Maldonado, klaviature, kitare, orgle
Lucio de los Santos, flavta, tolkala, vokal
Roberto Bañuelos, güiro, vokal
Zyanya Gonzales, timbale, boben
Camillo Barrero, konge, tolkala, vokal

Že skoraj petnajst let veljajo koncerti tega 9-članskega stroja iz Mexico Cityja za posebno avdio-vizualno doživetje, eno največjih žurk in obenem za glasbeno razodetje. Eksotična tropikalija z rohnečimi orglami, surf-rock kitarami, flavto, tremi tolkalci in obveznim güirojem je zvočni kolaž, ki sicer zveni sila nenavadno, a ima v resnici veliko opraviti z zgodovino popularne glasbe južno od Mehike.  Skupina na psihedeličen način odprašuje »vintage« žanre Latinske Amerike, za katere najbrž niste prav pogosto slišali: amazonska cumbia, peruvijska chicha, huayno, cumbia sonidera, boogaloo, mambo in cha cha chá. K temu dodajte še divje surf-rock kitare, garažno estetiko filmskih grozljivk, ritualne poganske maske ter video, ki ga med koncertom v živo riše Dr. Alderete – in znašli se boste v tako barvitem glasbenem svetu, da si ga doslej niste upali niti sanjati.

Kar sprva zveni kot glasba iz špageti westerna ali karnevalski retro-kič, se tekom koncerta kmalu sprevrže v popolnoma podivjano dirko, v kateri se vam bo zdelo, da vas čez žgočo prerijo preganja mafijska tolpa z Marsa, medtem ko tečete za življenje in se vam med lokanjem mezcala prikazujejo hipnotične podobe iz onostranstva, v nahrbtniku pa tovorite nekaj še bolj prepovedanega. Slišali boste odmeve Carlosa Santane na Woodstocku, petje črnega petelina na tereminu in zanesljivo plesali vse dokler delirij ne bo popoln! Naj bo kozmični mambo vaš izbrani zaključek Festivala Lent 2024 – vamos a bailar!