Teja Reba, Špela Trošt:
PRAZNIK DELA

25. april ob 20.00
premiera

Stara mestna elektrarna

Zakaj delaš?

1. Ne morem, ne da bi delal. Zame je to zaveza, ki je ne narekuje racionalnost, ampak instinkt in notranja potreba.
2. Delam, da bi preživel.
3. Da bi našla lepoto.
4. Delam, ker moram vzdrževati ta sistem, da bi lahko preživel v družbi, v kateri živim. Sicer bi me imeli za norca, bedaka, me strpali v norišnico za vse življenje na stroške so-državljanov, so-bratov, ki plačujejo veliko davkov, da bi me vzdrževali v psihiatrični bolnišnici.
5. Ker moram živeti.
6. Ne delam, sem slikar.
7. Ker sem v sistemu, iz katerega ne morem.
8. Ker mi je všeč, kar delam.
9. Mislim, da je bistvo dela, da prispevamo k družbi.

Vstopnice: 10 €, 7 € (dijaki, študentje upokojenci)
Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

Ogled predstave mogoč tudi v okviru Abonmaja Transferzala.

Zasnova in vodstvo: Teja Reba in Špela Trošt // Soavtorji: Loup Abramovici, Mateja Bučar, Matjaž Farič, Tomaž Grom, Katja Legin, Lana Zdravković // Nastopajo: Loup Abramovici, Dimitra Alfirević Srhoj, Mary Anne Blanche, Vesna Godler, Tomaž Grom, Katja Legin, Liana Kalčina, Marjeta Kamnikar, Svarun Košir, Čarna Košir, Marija Pantić, Kalvin Radivojević, Bela Reba Abramovici, Pika Redžić, Špela Trošt, Iva Vidmar, Lana Zdravković // Oblikovanje svetlobe: Špela Škulj
Oblikovanje zvoka: Tomaž Grom // Tehnična ekipa: Igor Remeta, Andrej Petrovčič, Duško Pušica, Manca Vukelič, Vid Starman // Čistilki: Marjeta Pogačnik, Darinka Županec Ivanovski
Produkcija: Teja Reba // Koprodukcija: Zavod Sploh
Partnerji: Zavod Bunker, Ljubljana, Zavod En-Knap, DUM – Društvo umetnikov, MG+MSUM, Associazione Culturale YANVII // Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

 

TELESA V MINEVANJU
Koreografiranje ekokritiških poti

  1. maj ob 17.00
    predavanje, zvočni sprehod, film
    Stara mestna elektrarna

ProjektTelesa v minevanju (Koreografiranje ekokritiških poti)je daljši umetniško-raziskovalni dialog med dramaturginjama Eylül Fidan Akıncı in Tery Žeželj v okviru evropske mreže ACT – Art, Climate, Transition. Preko ekokritike, koreografije in aktivistične prakse ustvarjanja prostora želi projekt v osredje postaviti umetniške odzive na preoblikovanje našega dojemanja bivanja na Zemlji in prakse žalovanja. Kako se umetniške prakse soočajo z nenadnimi katastrofami ali počasnim izginjanjem prostorov in izumiranjem bitij?

Pridružite se na popoldnevu prepletanja kritičnih in performativnih diskurzov o vprašanjih občutljivosti, učinkovitosti in trajnosti teh umetniških prizadevanj!

17.00

Koreo-dramaturgija antropocena

Predavanje Eylül Fidan Akıncı

Akıncı bo v predavanju kontekstualizirala razširjeno serijo performansov Eiko Otake kot umetniški odziv na katastrofo v Fukušimi. Kakšna je naloga umetnikov uprizoritvenih umetnosti v obdobju antropocena?

18.30

Če bi drevesa jokala, bi jokali tudi mi

Zvočni sprehod Tery Žeželj

Most med predavanjem in filmom bo aktivacija s hojo z namenom ponovne kalibracije uma in telesa na zaznavanje stvari na poti, ki so neizžalovane in nezmožne izžalovanja. Kaj je v naši družbi vredno žalovanja? Kako se kolektivno soočamo z ekološko žalostjo? Kako lahko žalujemo za drugimi telesi? Kako lahko umetnost naredi žalovanje vidno in skupno? Ali lahko žalovanje kultivira drugačen odnos do okolja?

19.30

Telo v Fukošimi

Film Eiko Otake

Film je nastal na podlagi več deset tisoč fotografij Eiko Otake v nadrealističnih, radioaktivnih pokrajinah Fukušime na Japonskem po jedrski nesreči, ki jih je posnel William Johnston.

Vstop je prost.
Nujne so rezervacije na info@bunker.si ali 051 269 906.

Kuratorki: Eylül Fidan Akıncı in Tery Žeželj

Predavanje: Eylül Fidan Akıncı

Avdio sprehod: Tery Žeželj

Zvočna in tehnična podpora za avdio sprehod: Blaž Pavlica

Zine: Tery Žeželj, na podlagi pogovorov in izmenjav z Eylül Fidan Akıncı

Producentka: Maja Vižin

Stiki z javnostmi: Tamara Bračič Vidmar

Tehnična podpora: Andrej Petrovčič, Igor Remeta, Duško Pušica, Manca Vukelič, Vid Starman

Produkcija: Bunker, Ljubljana in Theater Rotterdam

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Evropska unija – program Kultura, ACT