Danes so poslanke in poslanci v Državnem zboru obravnavali naš predlog zakonov, s katerima bi vsem šoloobveznim otrokom zagotovili brezplačno kosilo.
K temu se je v svojih programih zavezala tudi večina političnih strank.
Strank, ki danes predstavljajo več kot dve tretjini poslank in poslancev v Državnem zboru. Zaveza je vključena celo v koalicijsko pogodbo vlade.
Je ena redkih tem, kjer se vse politične stranke strinjajo.
Po 5 mesecih čakanja na obravnavo našega predloga, smo na seji presenečeni izvedeli, da stranke še ugotavljajo in premišljujejo, kako to politiko, te obljube, tudi uresničiti oz. če je to sploh mogoče.
Želimo si, da bi vsak otrok lahko v šoli prejel brezplačen obrok, če bi to želel ali potreboval. Želimo si dialoga o brezplačnih kosilih za vse šoloobvezne otroke.
Zakon smo pripravili skupaj z mnogimi strokovnjaki, pred začetkom zbiranja podpisov smo se sestali s političnimi strankami.
Naš predlog so podprle različne organizacije: Zveza prijateljev mladine Slovenija, Slovenska filantropija, Mreža za otrokove pravice, Društvo alergije ter sindikati; Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Zveza svobodnih sindikatov.
Žalosti pa nas, da nas v petih mesecih, ki so minili od vložitve zakona v Državni zbor, na niti en sestanek niso povabili na pristojnih ministrstvih.
Pred petimi meseci, ko smo zakon vložili v Državni zbor, smo opozorili, da je zaradi draginje potrebno najšibkejšim otrokom pomagati že v letošnjem šolskem letu – tudi, če gre za neko začasno rešitev.
To se v petih mesecih žal ni zgodilo. Sprašujemo se, kje je minister za družino, delo, socialne zadeve in enake možnosti.
Brezplačnih kosil trenutno ne zagotavlja niti vsem otrokom, ki živijo v družinah pod pragom tveganja revščine. Še več, do subvencije je zaradi sprememb zakonodaje vsako leto upravičenih manj otrok. V zadnjih letih se je število otrok, ki so upravičeni do subvencije znižalo iz 26,6% (2018) učencev na 21,5% učencev (letos). Subvencijo je torej izgubil okoli 10 tisoč najrevnejših otrok, otrok iz gospodinjstev pod pragom tveganja revščine in malenkost nad njim.
Zato imamo pred jutrišnjim glasovanjem o našem predlogu eno minimalno zahtevo, od katere ne bomo odstopali: vlada naj nemudoma pristopi k zagotovitvi brezplačnega toplega otrok vsaj za vse tiste otroke, ki so lačni in živijo pod tveganjem revščine.
Mi pa smo pripravljeni na dialog.
Mahamo,
Inštitut 8. marec