Sinoči smo na svetovni dan gledališča slovesno odprli že 54. Teden slovenske drame, osrednji festival slovenske dramske ustvarjalnosti, ki ga Prešernovo gledališče organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj.

 

Do 9. aprila 2024, ko bomo na sklepni slovesnosti podelili festivalske nagrade, se bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu zvrstilo 12 predstav, tri predstave bodo namenjene mlajšemu občinstvu, v dodatnem programu pa bomo lahko spremljali kar 15 dogodkov.

 

Na sinočnji uvodni slovesnosti v režiji Bora Ravbarja sta imela slovesna nagovora podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe, ki je poudaril pomen festivala za Kranj in izrazil hvaležnost, da se lahko Kranjčani zgodaj spomladi dodobra naužijejo kulture, ter državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan, ki je izpostavil pomen povezovanja in sodelovanja mnogih akterjev pri pripravi Tedna slovenske drame, katerega raznolik program odraža tesno prepletenost kulturnega ekosistema. Zbrane je nagovoril tudi direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, ki je izrazil ponos in veselje, da bo mesto Kranj skoraj dva tedna dihalo z dramo in vrhunskim gledališčem.

 

Prisluhnili smo slovenski in mednarodni poslanici ob svetovnem dnevu gledališča, ki sta ju zapisala slovenski režiser Žiga Divjak in norveški dramatik Jon Fosse.

 

Sledila je slovesna podelitev stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, in sicer: igralskih nagrad »Duša Počkaj« za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih Jerneju Gašperinu in Saši Tabakoviću , nagrade »Marko Slodnjak« za izjemne stvaritve v režiji v zadnjih dveh letih Nini Šorak , nagrade »Marija Vera« za življenjsko delo Željku Hrsu ter nagrade »Polde Bibič« za življenjsko delo Dragi Potočnjak .

 

Galerija fotografij z dogodka je dostopna na povezavi: https://we.tl/t-7MO4dEkvLP

 

Nato je sledila krstna uprizoritev gledališke črtice Lovra Kuharja/Prežihovega Voranca z naslovom Boj na požiralniku v režiji Jerneja Lorencija , ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

 

Slovesno odprtje 54. TSD

Avtorica scenarija: Nina Kuclar Stiković

Režiser: Bor Ravbar

Voditeljici: Vesna Pernarčič, Vesna Slapar

Glasbenika: Kiki in Jaka Florjančič

 

Prešernovo gledališče

info@pgk.si

www.pgk.si

+386 (0)4 280 49 18