22. mednarodni festival DRUGAJANJE v Mariboru!

23. in 24. januar 2024
II. gimnazija Maribor

 

Novembra je Drugajanje obiskalo Ptuj, Novo Gorico, Ljutomer in Celje, zdaj pa je čas za Maribor!

 

Drugajanje je festival namenjen prvenstveno mladim, ki ga zavod Bunker pripravlja v sodelovanju s srednjimi šolami in lokalnimi kulturnimi organizacijami. Pobudo za festival je leta 2002 dal takratni ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič, partnerstvo s šolo pa ostaja tudi po 22 letih.

 

Želja festivala je preseči centralizacijo sodobne uprizoritvene umetnosti v Ljubljani, v neposredno bližino srednješolk in srednješolcev pripeljati sodobno mednarodno produkcijo ter jih povezati v skupni festivalski izkušnji obiska žanrsko raznolikih predstav.

PRIDRUŽITE SE NAM NA PREDSTAVAH V MARIBORU

Vstop je prost! 

Rezervacije so obvezne na info@bunker.si.

Silke Huysmans & Hannes Dereere/CAMPO: IZ GLOBINE

dokumentarna predstava

torek, 23. januar, ob 19h na II. gimnaziji Maribor

 

Štiri kilometre pod gladino Tihega oceana robot za rudarjenje belgijske družbe Deme-Gsr koplje po morskem dnu išče redke kovine … Na drugi ladji mednarodna ekipa morskih biologov pozorno spremlja dogajanje. Na krovu tretje ladje, Mavričnega bojevnika, Greenpeaceovi aktivisti divje protestirajo. Kakšne posledice prinaša potencialna industrija prihodnosti?

 

Silke Huysmans in Hannes Dereere sta belgijski umetniški tandem, ki ga povezuje zavezanost terenskemu raziskovanju okoljskih in družbenih tematik v okviru umetnosti.

V dokumentarni predstavi Iz globine, ki je nastala v Bunkerjevi koprodukciji, se avtorja prek dramaturgije dokumentarnega gradiva lotita nove industrijske panoge – globokomorskega rudarjenja.

 

Dramaturgija: Dries Douibi
Mešanje zvoka: Lieven Dousselaere
Produkcija: CAMPO
Koprodukcija: Bunker, De Brakke Grond, Noorderzon – Festival of Performing Arts and Society, Zürcher Theater Spektakel, Beursschouwburg & Kunstenfestivaldesarts, PACT Zollverein, Théâtre de la Ville & Festival d’Automne à Paris

Neja Tomšič/Nonument Group: KROG
gledališki esej

sreda, 24. januar, ob 19h na II. gimnaziji Maribor

 

Krog je gledališki esej posvečen parkom in javnim površinam, v katerem se prepletajo pripovedovanje, vizualna umetnost, arhitektura ter sociološko raziskovanje. Prostor tako zaznamujejo kiparske strukture sestavljene iz gradbenih materialov, med njimi pa se plete živa pripoved o političnih in družbenih spremembah ter prostorskih politikah.

 

Neja Tomšič je interdisciplinarna umetnica, ki prepleta pesništvo, vizualne umetnosti in gledališče. Svoje delo prepleta z multidisciplinarnim umetniškim kolektivom Nonument Group, ki raziskuje skrito, zapuščeno in pozabljeno arhitekturo 20. stoletja

 

Na odru: Neja Tomšič, Nika Grabar, Miloš Kosec
Skulpture: Martin Bricelj Baraga
Oblikovanje zvoka: Simina Oprescu

Produkcija: Bunker

Koprodukcija: Centrul Cultural Clujean, L’Arboreto – Teatro Dimora di Mondaino, MoTA – Museum of Transitory Art

Celoten program festivala je objavljen tudi na

BUNKERJEVI SPLETNI STRANI.

 

Pripravljena besedila o 22. Drugajanju, grafično podobo ter fotografije predstav s pripisanim avtorstvom lahko najdete tule.

Za dodatne informacije ter brezplačne vstopnice nam lahko pišete na info@bunker.si ali pokličete Klaro na 040 481 424.

 
Organizacija: Bunker, Ljubljana

Partnerske šole: II. gimnazija Maribor, Gimnazija Nova Gorica, Gimnazija Ptuj in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer
V sodelovanju s: Hiša kulture Celje
Drugajanje je omogočilo: Ministrstvo za kulturo RS

Več o Drugajanju