Moje ime je Chaima in sem iz Tunizije. Kot hčerki nekdanjega političnega zapornika mi je govorjenje resnice o oblasteh v krvi. Vendar pa me je zdaj stalo moje svobode.

Leta 2021 je tunizijski predsednik Kais Saied suspendiral parlament, odstavil predsednika vlade in julija 2021 prevzel izvršni nadzor nad državo, pri čemer se je skliceval na izredna pooblastila. Od takrat so človekove pravice v Tuniziji ogrožene bolj kot kadar koli prej. Svoboda izražanja je omejena. Kritiki oblasti pa pristanejo na vojaških sodiščih.

Bila sem ena prvih, ki je javno nasprotoval Saiedovemu prevzemu oblasti, a po srečanju s tujimi diplomati in drugimi tunizijskimi opozicijskimi osebnostmi v začetku leta 2023 so me aretirali v okviru preiskave zaradi domnevne »zarote«. Več kot štiri mesece sem bila samovoljno pridržana.

 

ZAHTEVAJTE SVOBODO ZA CHAIMO

Julija so me izpustili, a sodni postopek še poteka. Prepovedali so mi potovanja v tujino in pojavljanje v javnih prostorih. Preiskujejo me tudi zaradi kritiziranja oblasti v radijski oddaji. Grozijo mi desetletja zapora.

Ampak nikoli ne bom odnehala. Kot sem rekla sodniku: »Je to Tunizija? Je to Tunizija, kjer sva študirala, vi in jaz? Je to Tunizija, o kateri smo sanjali?« Verjamem v boljšo prihodnost naše države.

Pomagaj mi in oddaj podpis za mojo svobodo. Tvoje besede lahko resnično spremenijo moje življenje.

Sporočite tunizijskemu predsedniku, naj opusti neutemeljeno preiskavo in druge omejitve proti meni.

Hvala.

Chaima Issa

 

CHAIMA ISSA JE ENA IZMED POSAMEZNIC NAŠE GLOBALNE AKCIJE PIŠEM ZA PRAVICE

 

Z ENIM KLIKOM NAENKRAT PODPIŠITE VSEH 10 PETICIJ