Eden izmed najbolj priljubljenih hrvaških glasbenikov Neno Belan je s svojimi Fiumensi – Olja Dešić (bas), Leon Rumor (bobni) in Vedran Križan (klaviature) na najboljši način proslavil 25. let skupnega ustvarjanja.

V nabito polni dvorani Doma sportova se je zbrana množica lahko prepričala, da jih čaka res nepozaben večer. Akustični del koncerta s spremljavo Mediteran Orchestra je bil več kot odličen uvod v skoraj štiriurno dolgo glasbeno potovanje.

Večni hiti, kot so ‘Pričaj mi’, ‘Dok tebe ljubim’, ‘Ulicama grada’, ‘Vino noći’, Rijeka snova’ so bili izvedeni v novih, posebej za ta koncert pripravljenih aranžmajih. Akustične verzije so še bolj zaživele v fantastični izvedbi s spremljavo orkestra, čigar dirigent je bil ravno Fiumens Olja Dešić – dokler je dirigiral, ga je na bas kitari zamenjal še eden izjemen glasbenik Josip Radić. Na violini in mandolini se jim je pridružil še Davor Krnjak, na akustični kitari pa Željko Romc. Za spremljevalne vokale pa je poskrbela polna dvorana Doma sportova.

 

Prva gostja večera je bila Elena Stella, ki je skupaj z Nenom zapela ‘Bambine’ in ‘Samba i ti’ ter še dodatno razplesala odlično razpoloženo publiko. Naslednji gost Jakša Jordes je saksofon zamenjal z mikrofonom in izvedel pesem Daleke obale ‘Noč je prekrasna’. Pesem ‘Zaboravi’, za katero je Neno rekel, da je ne izvaja pogosto, pa je zapel skupaj z klapo Stine. Sledile so še ‘Srce od leda’ in ‘Ocean ljubavi’ z pesmijo ‘Dugim topljim ljetom’ pa se je prvi del koncerta končal.

 

Po kratki petminutni pavzi se je začel električni del koncerta. Klasika Đavola ‘Rock galama’ je dvignila obiskovalce na noge, Neno pa je akustično kitaro zamenjal s svojo Barbaro (Gretsch kitara) in s tem najavil hitrejši tempo s še več plesanja. Belanov karakterni glasbeni stil je sestavljen iz tradicionalnega rocka petdesetih, angleškega popa šestdesetih in italijanskih kancon. Z osveženimi izvedbami pesmi ‘Kavana’, ‘Ivona’ in ‘Jagode i čokolada’ pa je dokazal, da se znajde tudi v reggae vodah.

Klapa Stine se je ponovno pridružila na odru za rock izvedbe pesmi ‘Divojka sa juga’ in ‘Galeb’. Za prav posebno izvedbo pesmi ‘Ludo zaljubljen’ pa je Belan povabil Surku Beat Boxa. Takšno žongliranje med žanri ni za vsakogar, ampak Neno je v soboto znova dokazal, da ni samo vrhunski avtor in glasbenik, temveč da so on in njegovi Fiumensi še vedno eden izmed najbolj uigranih hrvaških bendov.

Pesem ‘Zar više nema nas’ je Neno posvetil svojemu prijatelju in po njegovih besedah bratu, nedavno preminulem Massimu. Bobnar Leo Rumor je odpel Massimov del, vsi obiskovalci pa so peli spremljevalne vokale.

 

Z velikim aplavzom pa je publika izrekla dobrodošlico Davorju Gopcu, čigar je izvedba splitskega evergreena ‘Stojin na kantunu’ navdušila vse prisotne. Dvojec glasbenih veteranov pa je publiko dodatno navdušil še z izvedbo enega največjih hitov skupine Psihomodo Pop – ‘Frida’.

Sledil je ‘Sunčan dan’, a po skoraj štirih urah fenomenalne atmosfere, ter z ‘Điriđiri’ in ‘Ostani uz mene’ na bisu je to bil konec spektakularne proslave četrt stoletja Nena Belana in Fiumensov.

 

Dallas Records
Finžgarjeva 8
Ljubljana 1000
Slovenia

www.dallas.si
shop.dallas.si