Brez finančne pismenosti ni finančne varnosti

5. 6. 2024

Razumevanje, kako delujejo finance, učinkovito upravljanje osebnih financ in sprejemanje pametnih finančnih odločitev so ključni elementi, ki ljudem omogočajo doseganje finančne varnosti in stabilnosti.

Finančna pismenost pomeni imeti znanje in veščine za uspešno upravljanje osebnih financ, kar vključuje razumevanje osnovnih pojmov, kot so varčevanje, investiranje, upravljanje dolgov in načrtovanje za prihodnost. Ljudje, ki so finančno pismeni, so bolje pripravljeni na nepredvidene finančne izzive in imajo večje možnosti za dosego svojih ciljev, ki so pogosto povezani s finančnimi zmožnostmi.

 

Raziskave kažejo, da je finančna pismenost ključna za izboljšanje finančne stabilnosti in zmanjšanje tveganja finančnih kriz. Finančno nepismeni posamezniki so bolj izpostavljeni tveganjem, kot so prekomerno zadolževanje, nezmožnost varčevanja in pomanjkanje finančne varnosti v starosti. Oblikovanje zdravih finančnih navad omogoča izobraževanje o finančni pismenosti že od malih nog.

Spremljanje dogajanj in sprememb v bančnem sektorju
Eden ključnih vidikov finančne pismenosti je spremljanje dogajanj in sprememb v bančnem sektorju. Bančni sektor je dinamično področje, kjer spremembe lahko vplivajo na osebne finance posameznikov. Pomembno je, da smo seznanjeni z novostmi, ki jih uvajajo banke, ter razumemo, kako te novosti vplivajo na naše finančno stanje.

 

Primer take spremembe je nedavno preimenovanje podjetja Erste Card, d. o. o., v Sparkasse Pay, d. o. o. Erste Card je bil priznan izdajatelj kartic Diners Club v Sloveniji, ki ima že dolgo tradicijo na našem trgu. Z rebrandingom v Sparkasse Pay, d. o. o., podjetje ne spreminja le svojega imena, temveč tudi svojo identiteto. Za uporabnike Diners Club kartice v tem primeru ni posebnosti ali sprememb.

Nizka finančna pismenost v Sloveniji in novi izobraževalni programi za odrasle
Analiza iz leta 2022, izvedena s strani Andragoškega centra Slovenije, je pokazala nizko stopnjo finančne pismenosti v Sloveniji in potrebo po izobraževalnih programih za izboljšanje finančne stabilnosti. Kot odgovor na te ugotovitve so oblikovali projekt Finančna pismenost za odrasle 2022–2024 (FPO 2022–2024), ki je del Načrta za okrevanje in odpornost (NOO). Projekt vključuje razvojne aktivnosti in celovito transformacijo izobraževanja za izboljšanje finančne pismenosti odraslih.

 

Letos jeseni bodo uvedli nov program finančne pismenosti za odrasle, saj je povprečna finančna pismenost Slovencev, zlasti starejših, nizka v primerjavi z drugimi evropskimi državami (Delo, 2024). Program bo brezplačen in dostopen v ustanovah za izobraževanje odraslih. Razvil ga je Andragoški center Slovenije, vključuje pa digitalno pismenost in obsega sedem modulov: denar, načrtovanje in upravljanje financ, dedovanje, zavarovanje, finančno okolje, varovanje potrošnikov in naložbe. Pilotni program je že požel pozitivne odzive. Izobraževanje bo potekalo v obliki javno veljavnega programa brez skritih interesov, kar poudarja tudi pomembnost etičnega ravnanja in javne odgovornosti izobraževalcev (Delo, 2024).