Leto 2020 je bilo težko, a kljub temu so bili v njem tudi svetli trenutki. Na globalni ravni smo izbrali nabor 41 »zmag«, ki smo jih dosegli v Amnesty in/ali k njim pomembno prispevali.

O vseh teh zmagah po mesecih si lahko več preberete tukaj (kliknite), med njimi so tudi te:

  • Iz zapora so bili izpuščeni po krivici zaprti ljudje; na primer ugledna iranska aktivistka za človekove pravice Narges Mohammadi.
  • Uzakonile so se pomembne izboljšave – na zgornji  fotografiji utrip veselja iz danske Amnesty, kjer so novembra spremenili kazenski zakonik, ki zdaj določa, da je posilstvo, če oseba ne privoli v spolni odnos.*
  • Dosežene so bile pomembne sistemske spremembe.

Zadnjo točko odlično ponazori to, kar se je zgodilo po našem julijskem poročilu o nezakonitem krčenju gozdov in zaseganju zemlje v verigi dobaviteljev največjega svetovnega proizvajalca mesnih izdelkov JBS. Kaj se je zgodilo?

  1. Le nekaj ur po njegovi objavi je brazilska zvezna tožilka v državi Rondônia napovedala, da bo njen urad preiskal naše navedbe.
  2. Teden kasneje je nekdanji neodvisni revizor podjetja potrdil, da je postavil pod vprašaj zmotne trditve JBS, da pri njegovih operacijah v Amazoniji ne prihaja do krčenja gozdov.
  3. Kasneje je ena od glavnih evropskih investicijskih hiš Nordea Asset Management JBS umaknila iz svojega portfelja in odločitev utemeljila z razkritji glede posrednih dobavnih verig JBS.
  4. Oktobra se je JBS zavezal do leta 2025 preveriti svojo celotno dobavno verigo, vključno s problematičnimi farmami “posrednih dobaviteljev”, ki so povezane z nezakonitim krčenjem gozdov.

 

V slovenski Amnesty smo glede Slovenije letos veliko pozornosti posvečali dogajanju okoli epidemije covida-19, s poudarkom na človekovih pravicah starejših in pravici do protesta.

Kliknite tukaj za nabor informacij o naših aktivnostih.

 

Izboljšave na področju človekovih pravic dosegamo skupaj z vami – s pomočjo vašega aktivizma in finančne podpore, za kar se vam prijazno zahvaljujemo.
Upamo, da nas boste podpirali še naprej.
Srečno in zdravo 2021!

Prijazno vas pozdravljam.

Nataša Posel,
direktorica

Uvodna foto: Amnesty International Danska. Foto letnice 2021: Moritz Knöringer, Unsplash

Tudi v Sloveniji si prizadevamo za spremembo definicije kaznivega dejanja posilstva, tako da bo jasno določeno, da je spolni odnos brez soglasja posilstvo. Peticijo lahko podpišete tukaj (kliknite).
Če podpirate naša prizadevanja in si lahko privoščite, bomo veseli vaše donacije, bodisi enkratne ali pa enkrat mesečno.

Več informacij o načinih doniranja najdete tukaj.

Hvala vnaprej!