V sredo, 20. marca, je naša tričlanska žirija na Festivalu dokumentarnega filma podelila nagrado najboljšemu na temo človekovih pravic. Nagrada je tokrat odšla v roke makedonski režiserki Kumjani Novakovi za njen film Tišina razuma. Iskrene čestitke.

Film se osredotoča na žrtve posilstev in preprodajo žensk v okolici Foče na meji s Srbijo, kjer so od leta 1992 srbski agresorji najstniška dekleta in mlade ženske v improviziranih taboriščih posiljevali in nato preprodajali v Črno goro.

Režiserka v filmu Tišina razuma močno nasprotuje mitu, da so posilstva in spolno suženjstvo normalen del vsake vojne in vojaškega konflikta. Prav tako na mizo položi dejstva, izjave žrtev in detajle iz uradnih sodnih zapiskov na haaškem sodišču za vojne zločine, kjer so bila množična posilstva in spolno suženjstvo prvič v zgodovini prepoznana kot vojni zločin in zločin proti človečnosti.

Naša žirija se je soglasno odločila, da je ravno ta film letos najbolje uprizoril boj za človekove pravice in opozoril na grozote vojne in kršitve pravic žensk po vsem svetu.

 

Obrazložitev odločitve žirije

Ko razum utihne, zlahka pogledamo stran in nesreče, ki jih povzroči človek, postanejo normalne. Drugih ljudi ne vidimo več kot enakovrednih. Preprosto pogledamo stran in ostanemo v udobju tišine. Naj gre za nenehne konflikte od Gaze do Ukrajine ali podnebne katastrofe ali kršitve človekovih pravic po vsem svetu. Zdi se, kot da je človečnost izgubila svojo pot.

Nagrado za najboljši dokumentarec na temo človekovih pravic prejme film Tišina razuma režiserke Kumjane Novakove, ki nas opominja na eno najtemnejših epizod sodobne Evrope, ko so mnogi po svetu gledali stran, ko je žensko telo postalo bojno polje za mizogine in frustrirane moške.