Pozdravljeni!

Pravni mreži za varstvo demokracije (njen del je tudi Amnesty Slovenije) vas vabimo k opazovanju protestov.

Iščemo vse, ki bi vam sodelovanje pri monitoringu pomenilo obliko državljanske participacije, hkrati pa tudi učenje in spoznavanje dela civilne družbe in nevladnih organizacij. Sodelovanje pri opazovanju protestov je prostovoljno.

Če ste zainteresirani, vas prijazno vabimo, da svoje podatke vpišete v obrazec na tej povezavi (kliknite).

Zakaj je monitoring protestov pomemben?

Potreba po monitoringu protestov s strani civilne družbe se je potrdila na protestih že maja. V Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD) smo se odzvali in v nekaj dneh vzpostavili sistem usposabljanja, izvajanja in poročanja o monitoringu in na ta način skozi naslednje tedne in mesece sledili namenu objektivnega in nepristranskega opazovanja dogajanja, beleženja dogodkov.

Usposobljena ekipa opazovalk_cev je označena s prepoznavnimi brezrokavniki z logotipom PMVD in napisom »Opazovanje protestov« (na uvodni fotografiji vidite nekaj opazovalcev protesta 28. maja 2021: Blaž, Meliha, Nataša in Metka iz AIS, v sredini pa še prostovoljki Borjana in Lea).

Monitoring je pripravljen na podlagi priporočil Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OSCE); navzočnost opazovalk_cev vedno napovemo tako policiji kot organizatorjem.

V PMVD verjamemo, da navzočnost opazovalcev_k prispeva k uresničitvi ustavne pravice do mirnega zbiranja in k varni izvedbi protesta.

Pravica do protesta, ki se uveljavlja skozi pravici do mirnega zbiranja in do svobode izražanja, je izjemno pomembna ustavna pravica; njeno uresničevanje je eden od temeljev delujoče demokratične družbe.

Nekaj mesecev po vzpostavitvi monitoringa protestov ugotavljamo, da bomo redno opazovanje protestov zmogli izvajati zgolj ob okrepljenih kadrovskih (prostovoljskih) kapacitetah, zato pozivamo, da se pridružite naši ekipi opazovalcev_k.

Na tej povezavi (kliknite) torej najdete obrazec, kamor vpišete svoje podatke; če imate kakšna dodatna vprašanja, pa jih, prosim, pošljite na: meliha.tuhcic@amnesty.si.

 

Vnaprej hvala in prijazen pozdrav.
Meliha Tuhčić, koordinatorka monitoringa protestov