>> Kaj nam Pandorini dokumenti razkrivajo o sodobnem globalnem kapitalizmu?
Pandorini dokumenti so naslednja v vrsti afer zaradi globalnega davčnega kriminala v zadnjih letih. Med podobne afere prištevamo tudi Panamske dokumente in t. i. Paradise Papers, ki kažejo, da potrebujemo učinkovite ukrepe za zaščito interesov posameznih držav in njihovih državljanov.

Nekateri ekonomisti in izvedenci za mednarodno pravo se sprašujejo, ali bi lahko sodobni kapitalizem sploh obstajal brez pojavov, kot sta globalno preusmerjanje finančnih dobičkov ter utaja premoženja, dohodka in imetja – finančnega, fizičnega ali intelektualnega – na račun davkoplačevalcev oz. družbe. Obsežna ekonomska študija je pokazala, da danes približno 40 odstotkov dobička vseh multinacionalk ni obdavčenih, saj je denar skrit v davčnih oazah po svetu – zlasti v državah v razvoju oz. v državah, ki imajo ohlapno davčno ureditev.

Nadaljevanje članka

 

V DANAŠNJEM TEDNIKU:
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› IUS kolumna
› Strokovni članki
› Izbrano iz sodne prakse
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti

 

NE SPREGLEJTE
Pregled vseh covidnih ukrepov

 

> Znanih je 10 najvplivnejših pravnikov 2021
Končal se je že 21. izbor 10 najvplivnejših pravnikov, ki tradicionalno poteka v dveh delih. Izmed dvajsetih finalistov se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnic in pravnikov (navedeni po abecednem redu), ki so do 16. novembra dobili največ glasov.

 

 

Glasovalci so ob oddaji glasu lahko dopisali vprašanje za posameznega kandidata, ki mu ga bomo zastavili na razpravi ob vsakoletni okrogli mizi. Letos so seveda v ospredju teme, kot so epidemija, cepljenje in sorazmernost covidnih ukrepov, vpliv epidemije na porast nasilja in družinskih sporov ter tudi zajezitev korupcije, nujna sprememba volilnega sistema in novosti v kazenski zakonodaji, ugled in neodvisnost sodišč, splošno zaupanje v pravosodje in zlasti v Ustavno sodišče, posebej pa je bil izpostavljen medel odziv pravnikov na aktualne teme v pravu in družbi v letošnjem letu.

Dogodek je zaradi epidemioloških razmer preložen. Njegov datum bomo sporočili takoj, ko se stanje izboljša.

 

>> Strokovna skupina predlaga delo od doma in študij na daljavo
Vlada bo na današnji seji znova razpravljala tudi o epidemioloških razmerah. Na mizi bodo predvidoma tudi predlogi o zaostritvah omejevalnih ukrepov. Med predlogi strokovne skupine za covid-19 je tudi študij na daljavo in promocija dela od doma.
>> Katere covidne omejitve veljajo pri izvajanju dejavnosti?
Trenutno je sproščena velika večina dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom z redkimi izjemami, ki jih določa Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Objavljamo pojasnila in odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi omejitvami iz protikoronskih ukrepov.
>> Nadzor upoštevanja PCT pogoja
Od 8. do 15. novembra so inšpektorji FURS na terenu opravili kar 1.281 nadzorov, pri čemer so ugotovili 245 nepravilnosti (19 %), in sicer 218 na področju izpolnjevanja PCT pogojev in 27 na področju nošenja mask. Za ugotovljene nepravilnosti so izdali 10 plačilnih nalogov s skupno višino globe 27.200 evrov. Izrečenih je bilo 234 opozoril.

 

>> Spremembe in dopolnitve Zakona o organiziranosti in delu v policiji (ZODPol)
13. novembra je začela veljati novela ZODPol-G, ki naj bi zagotovila boljšo organiziranost in fleksibilnejše delovanje policije, da se bo lahko učinkoviteje odzivala na vse varnostne izzive. Poleg tega pa se z novelo uresničujejo zahteve iz stavkovnega sporazuma, podpisanega maja letos. Zaradi različnih stališč glede pristojnosti ministra pri usmerjanju policije v predkazenskih postopkih je jasneje urejena situacija, v kateri je bil državni tožilec obveščen o kaznivem dejanju, vendar ni prevzel usmerjanja. V tem primeru ravnajo policisti samostojno v okviru zakonskih pooblastil in so podvrženi nadzoru nadrejenih. >> Več
>> Spremembe in dopolnitve Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19
Novela odloka, ki velja od 12. novembra, ureja poleg prestavitve začetka obveznega samotestiranja za učence in dijake zaradi pridobivanja soglasij staršev še nekaj drugih sprememb in dopolnitev, med katerimi so obvezna izdaja potrdila po hitrem testu, izjema glede izpolnjevanja pogoja PCT za uporabnike storitev uresničevanja individualne verske duhovne oskrbe, novi pogoje izvajanja sejemske in kongresne dejavnosti ter sprememba pogojev za izvajanje javnih kulturnih prireditev. >> Več

 

> Posredovanje delavcev
Vrhovno sodišče je s sklepom VIII SM 2/2021 ugotavljalo, ali je imela pogodba med formalnim delodajalcem in toženko naravo civilnopravne pogodbe o opravljanju storitev ali pa gre za posredovanje dela delavcev uporabniku. Sodišče izpostavlja, da je bistveno, ali pravni subjekt ponuja storitev, ki vključuje napotitev delavcev, s katerimi je sam sklenil delovna razmerja prav zato, da bi jih napotil k tretjim podjetjem. Te delavce je treba obravnavati kot delavce delodajalca, ki opravlja dejavnost posredovanja dela delavcev uporabniku, tudi če ta ni registriran za to dejavnost in jim zagotavljati vse pravice, ki jih imajo delavci, zaposleni pri delodajalcih, ki so registrirani za posredovanje delavcev uporabnikom.

 

Največja zbirka sodne prakse – že več kot 213.600 judikatov slovenskih sodišč

 

NOVI ZAKONI – OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS AlertZakonodajna sled ali Pravni kliping.

 

>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.