V nadaljevanju Vam pošiljamo stališče Stranke mladih – Zeleni Evrope glede pobude »Povežimo Slovenijo«

Stranka mladih – Zeleni Evrope in Zeleni Slovenije smo dne 18.6.2019 smo s ponosom podpisali Sporazum o Zelenem sodelovanju (v prilogi), v katerem smo med drugim dorekli:

–          Usklajeno soustvarjanje zelene politike v Sloveniji ob upoštevanju načel EGP.

–          Medsebojno spoštovanje partnerjev in podpora pri izvajanju aktivnosti.

–          Pred vsakimi volitvami se dogovorimo glede načina in oblike nastopa na volitvah.

–          Skupaj pripravljamo predloge zakonov in jih skupaj predlagamo v sprejem v DZ.

–          Aktivno vključevanje v programske in druge aktivnosti v okviru EGP, predvsem na področju boja za več demokracije v EU, zelena delovna mesta in trajnostni razvoj, zdravo in čisto okolje ter                     hrano in vodo, socialno pravičnost ter učinkovitejšo energetsko politiko, s poudarkom na varnosti in zdravju.

V Sporazumu smo tudi objavili odprto povabilo k sodelovanju za vse zainteresirane organizacije in posameznike, katerim je skupno to, da je zelena politika nadstrankarska ter ne pristaja na delitve levo-desno.

Stranka mladih – Zeleni Evrope je edina stranka, ki predstavlja Slovenijo v Evropski zeleni stranki, zato je še toliko bolj pomembno, da sodelujemo s strankami, pobudami ali posamezniki, ki sprejemajo načela in vrednote Evropskih Zelenih.

Stranka mladih – Zeleni Evrope smo sicer podpirali prizadevanja Zelenih Slovenije k iskanju povezovanj vendar ob spoštovanju načel Evropske zelene stranke (EGP).

Glede na to, da v iniciativi »Povežimo Slovenijo« ne prepoznamo zaveze k spoštovanju takšnih vrednot, se k takšni iniciativi ne moremo priključiti.

 

 

 Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope (041-738094)