Spodaj podpisani Igor Jurišič sem kot predsednik Združenja Slovensko Kubanskega Prijateljstva poslal preko veleposlaništva ZDA v Ljubljani pozval predsednika ZDA k solidarnosti in pomoči kubanskemu ljudstvu.

Kubansko gospodarstvo je namreč že več, kot pol stoletja pod ostrimi gospodarskimi sankcijami ZDA proti katerim že tri desetletja z resolucijo poziva Generalna skupščina OZN. Takšno resolucijo je Generalna skupščina OZN sprejela tudi letos, 23. Junija 2021, podprta pa je bila kar z 184 glasovi. Proti sta glasovali zgolj 2 državi, 3 pa so se vzdržale.

Žal pa nobena resolucija Generalne skupščine OZN ni premaknila stališča ZDA do Kube.

Največjo otoplitev odnosov smo doživeli v času predsednika Baracka Obame, a je njegov naslednik, Donald Trump  precej doseženih dogovorov izničil.

V spodnjem pozivu nagovarjam predsednika ZDA naj nadaljuje tam, kjer je končal Trumpov predhodnik in ne v smeri, ki jo je začrtal Donals Trum.

Za vse informacije sem na voljo na tem elektronskem naslovu ali na 041-738094.

S spoštovanjem,

Igor Jurišič

 

Spoštovani predsednik ZDA g. Joseph Robinette Biden Jr.

ZADEVA: Poziv k solidarnosti in pomoči kubanskemu ljudstvu

Uvodoma, prosim, dovolite, da se predstavim. Moje ime je Igor Jurišič, predsednik Združenja Slovensko Kubanskega Prijateljstva.

Z veseljem Vam sporočam, da sem z radostjo spremljal vse pozitivne poteze v otoplitvi odnosov med ZDA in Kubo, ko je ZDA vodil njen 44. Predsednika Barack Hussein Obama II.

Z namenom izboljšanja odnosov med ZDA in Kubo sem se tudi udeležil srečanja v Washingtonu junija 2014, kjer smo zbrani iz mnogih držav spodbujali k otoplitvi odnosov med državama.

Nadaljnji koraki 44. Predsednika ZDA so bili zgodovinski, saj sta državi spet vzpostavili veleposlaništvi, temu pa so sledile tudi druge pozitivne poteze.

Žal so ZDA doživele obdobje, ki si ga bodo zapomnile mnoge generacije. Vodenje države je namreč prevzel 45. Predsednik ZDA Donald John Trump, katerega administracija je prinesla precejšnje nazadovanje v mednarodnih odnosih; od izstopa iz WHO, pa do poslabšanja odnosov s Kubo, vključno z razveljavitvijo določenih ukrepov prejšnjega predsednika, ki so vodili v pozitivni smeri otoplitve odnosov med državama.

Prav gospodarska blokada ZDA je ena večjih ovir v razvoju Kube, saj ne pomeni zgolj prepoved uvoza izdelkov iz ZDA, ampak tudi vseh drugih izdelkov, ki vsebujejo dele ali patente iz ZDA. Ta gospodarska blokada, ki traja že več, kot pol stoletja, izčrpava kubansko gospodarstvo, posledice pa čutijo predvsem njeni državljani.

Ob začetku pandemije je Kuba, nezavidljivim razmeram navkljub, pomagala mnogim državam v boju zoper COVID-19, vključno z Italijo – eno največjih zaveznic ZDA v Evropi, kamor so v pomoč poslali zdravstveno osebje za pomoč pacientom s COVID-19.

Žal je zaradi trajanja pandemije Kuba utrpela dodatno gospodarsko škodo, saj so skoraj v celoti upadli prihodki iz turizma in tako se je znašla v nezavidljivi situaciji, ko zmanjkuje tudi nekaterih osnovnih živilskih artiklov in zdravil.

Kubo v primežu epidemije sem tudi osebno obiskal februarja letos in začutil solidarnost med ljudmi in željo po zmagi nad epidemijo v kateri so bili primorani razviti svoja lastna cepiva, saj cepiv iz ZDA ne bi smeli ne uvoziti ne prejeti kot donacije prav zaradi gospodarske blokade Kube.

Tako kot v ZDA, Evropi in mnogih drugih državah, so zaradi pandemije tudi pregovorno mirni Kubanci postali nervozni in prišli na ulice izraziti nezadovoljstvo z razmerami; eni uperjeni proti ZDA zaradi gospodarske blokade, drugi pa proti lastnemu vodstvu države, ki v teh razmerah ne more zadovoljiti vseh potreb prebivalstva.

Ob tem želim posebej poudariti, da podpora protestnikom ali celo spodbujanje le-teh ne vodi k rešitvi ampak zgolj k zaostritvi že tako težkih razmer na Kubi.

Zato Vas prosim, da raje, kot da podpirate nasprotnike in spodbujate nasilne proteste, čeprav po številčnosti in brutalnosti niso primerljivi s tistimi v ZDA ob Vaši izvolitvi, prekinete gospodarsko blokado in tako pomagate kubanskemu ljudstvu. Blokirati razvoj kubanskega gospodarstva in družbe z embargom na eni strani in podpirati protestnike, ki jih pomanjkanje zaradi gospodarske blokade požene na ulice, ni vredno vašega položaja niti vaše integritete.

Naj spomnim, da UN General Assembly calls for US to end Cuba embargo že 30 let in da je to resolucijo letos podprlo 184 držav, 3 so se vzdržale in le 2 (od tega so ene ZDA) glasovali proti.

Dodatno naj spomnim, da številni kongresniki in senatorji razumejo gospodarsko blokado kot neetičen in nesmiseln ukrep in podobno, kot preko 97% svetovnih držav pozivajo k ukinitvi gospodarske blokade Kube.

Zato vas, spoštovani predsednik ZDA, g. Joseph Robinette Biden Jr. vljudno prosim, da nadaljujete v smeri, ki jo je začrtal 44. predsednik ZDA g. Obama in še letos ukinete gospodarsko blokado Kube ter s Kubo sklenete dogovor o (vsaj delni) povrnitvi škode, ki so jo ZDA povzročile z gospodarsko blokado in je do lani znašala najmanj 144 milijard USD in ne v smeri, ki jo je peljal 45. predsednik ZDA g. Trump.

S spoštovanjem,

Igor Jurišič, predsednik Združenja Slovensko Kubanskega Prijateljstva.