Pozdravljeni,

22-letno Hanin Hossam in 20-letno Mawado el-Adham, vplivnici iz Egipta, je 20. junija 2021 kairsko kazensko sodišče obsodilo na dolgi zaporni kazni (prvo na deset, drugo na šest let zapora) zaradi spodbujanja žensk k objavljanju “nespodobnih” vsebin, trgovanja z ljudmi in drugih kaznivih dejanj.

Mladi ženski sta kaznovani zaradi tega, kako plešeta, govorita, se oblačita in poskušata “vplivati” na družbenih omrežjih. To je del zatiranja svobode izražanja žensk in poskusa nadziranja vedenja žensk na spletu, ki ga izvajajo egiptovske oblasti. 

Amnesty International poziva k njuni takojšnji izpustitvi.

 

Prosim, podpišite peticijo za njuno izpustitev (kliknite).

 

Aretacije po pritožbah moških ustvarjalcev vsebin …

Obtožba trgovanja z ljudmi je povezana s posnetki, ki sta jih objavljali na spletu. Hanin Hossam je v posnetku na Instagramu spodbudila ženske, starejše od 18 let, naj objavijo svoje posnetke na aplikaciji “Likee”, kjer je zaslužek povezan s številom ogledov. Ta aplikacija je bila v Egiptu zakonita.

Mawada el-Adham pa je bila obsojena na podlagi posnetkov na omenjenem družbenem omrežju, kjer pleše s šestletno deklico, ki jo v šali sprašuje, če hodi na zmenke. Na sodišču so starši dekleta izpostavili vprašanje njunega soglasja za objavo videov na spletu.

Amnesty International je pregledala posnetke in ni odkrila verodostojnih dokazov, ki bi Hanin in Mawado povezovali z dejanji, ki bi predstavljali trgovanje z osebami, kot je definirano v Protokolu za preprečevanje, zatiranje in kaznovanje trgovine z ljudmi.

Od aprila 2020 so egiptovske oblasti aretirale in preganjale deset vplivnic TikToka, in sicer za kršitve drakonskega zakona o kibernetskih zločinih in drugih nejasnih pravnih določb, povezanih s “spodobnostjo” in “spodbujanjem nemorale”.

Aretacije desetih žensk – vsem sledi ogromno ljudi, nekaterim celo več milijonov – so prišle po pritožbah, ki so jih vložili predvsem moški ustvarjalci vsebine, ki naj bi bili ogorčeni nad vedenjem žensk, in po preiskavah direktorata za moralo ministrstva za notranje zadeve.

Hvala za vaš podpis in čim širšo delitev peticije po svojih kanalih, vključno na družbenih omrežjih.

 

Lepo vas pozdravljam ter želim zdravja in solidarnosti.

Metka Naglič,
direktorica za kampanje in komunikacije

Prijazno vas prosim za donacijo za naše delo: skupaj lahko ustvarimo boljši svet. Kliknite za načine donacije.

 

Amnesty International Slovenia

Dunajska cesta 5

Ljubljana 1000

Slovenia