Pozdravljeni!

V kratkem bomo v Sloveniji zaznamovali žalostno obletnico, minilo bo namreč 30 let, odkar so 26. februarja 1992 slovenske oblasti iz Registra stalnih prebivalcev Slovenije neustavno izbrisale 25.671 ljudi.

Kljub sodnim zmagam in dolgoletnemu zavedanju, kako neizmerno hude posledice je imelo to nezakonito dejanje za izbrisane ljudi in njihove bližnje, se država Slovenija še ni uradno opravičila. Na pragu 30. obletnice tega velikega madeža na vesti naše države zato v Amnesty International Slovenije pozivamo slovenskega predsednika Boruta Pahorja, naj to popravi in se končno uradno v imenu države izbrisanim opraviči. 

Opravičilo bi bilo le del celovite poprave krivic, ki je izbrisani prav tako niso doživeli, kajti Slovenija je za popravo krivic naredila, kar je bilo najmanj možno.

  • Okoli polovici izbrisanim ni povrnila statusa stalnega prebivalca; priznane so jim bile zgolj mizerne odškodnine, neprimerljivo nižje, kot jih je izbrisanim določilo Evropsko sodišče za človekove pravice.
  • Prav tako o tem mlajše generacije v okviru pouka komaj kaj slišijo.
  • Uradnega opravičila ni bilo.
  • Tako izbrisani kot njihovi otroci in družine še vedno živijo s hudimi posledicami izbrisa.

Izbris tako ni stvar preteklosti, ampak ostaja še kako živ. Zato smo pripravili peticijo s pozivom predsedniku države, k podpisu katere vabimo čim širši krog ljudi.

Kliknite, podpišite peticijo in jo, prosim, čim širše delite.

Opravičilo bo izbrisanim prineslo vsaj moralno zadoščenje, v vsakem primeru pa je nujni del poprave krivic, ki ga država kot kršiteljica dolguje tako izbrisanim kot slovenski družbi. Izbris je bil izvršen v imenu države, zato morajo izbrisani dobiti tudi uradno opravičilo v imenu države.

Peticija je del več aktivnosti, ki jih skupaj z izbrisanimi ob prihajajoči obletnici pripravljamo v civilni družbi ter del vsakoletne globalne akcije Amnesty International Pišem za pravice.

Kliknite tukaj za podpis peticije.

 

Hvala za vaš podpis!

Prijazen pozdrav.
Nataša Posel,
direktorica

Amnesty International Slovenia

Dunajska cesta 5

Ljubljana 1000

Slovenia