Skupaj v boj za kulturo
Pet pred dvanajsto po vsej Sloveniji!

Akciji Narodnega doma Maribor, ki s koncerti z balkonov opozarja na kritično stanje v slovenskem kulturnem sektorju, se pridružujejo kulturne institucije, umetniki in ustvarjalci po vsej državi.

Več kot šestindvajset se jih je odzvalo na poziv, s katerim smo v Narodnem domu Maribor povabili institucije, umetnike, ustvarjalce in druge posameznike, ki delujejo v slovenskem kulturnem in kreativnem sektorju, da se združimo v boju za kulturo. Le s skupnim protestom bomo odločevalcem podali jasno sporočilo, da smo sila, ki jo morajo jemati resno.

29. aprila, pet pred dvanajsto uro (11.55)
se bo torej z balkonov kulturnih institucij in mestnih znamenitosti po vsej Sloveniji zaslišala živa glasba, živa beseda slovenskih pesnikov in dramatikov, oživele bodo lutke, sprehajalce bo razveselila likovna stvaritev ali plesna figura. Varno in brez kršenja odlokov bomo mimoidočim ponudili vsaj trenutek užitka ob kulturi v živo, javnosti in odločevalcem pa jasno sporočili, da z nepremišljenimi ukrepi, sprejetimi čez noč, brez poznavanja delovanja kulturnih ustanov ter brez vsakršnega dialoga z nami samo še očitneje izpričujejo svojo brezbrižnost do kulture in umetnosti ter omalovažujoč in ponižujoč odnos do vseh, ki v slovenskem kulturnem in kreativnem sektorju delamo ter ustvarjamo.

Ne zanikamo virusa, ne marginaliziramo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših. Ne nasprotujemo strokovno utemeljenim ukrepom. Upiramo se dokazano nesmiselnim prepovedim ter nedomišljenim ad-hoc rešitvam, ki služijo zgolj zavajanju javnosti, v resnici pa stisko kulturnega sektorja zgolj povečujejo.

Z lanskim festivalom Lent, Festivalom Maribor, Festivalom Ljubljana in številnimi drugimi kulturnimi dogodki za katere smo pripravili dobre, skrbno premišljene, učinkovite rešitve in smo jih ob tesnem sodelovanju s stroko, ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov ter strogem inšpekcijskem nadzoru izvedli brez vsakršnega povečanja števila okužb, smo pokazali, da se da! Temu sedaj pritrjujejo tudi strokovne študije iz tujine. Dokazano je torej, da je ob upoštevanju premišljenih, smiselnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe izvajanje in obiskovanje kulturnih prireditev tudi v zaprtih prostorih povsem varno. A namesto da bi pristojni te naše izkušnje in dokaze pozdravili in uporabili v prid varne normalizacije življenja, nas še naprej ovirajo z nesmiselnimi omejitvami in neizvedljivimi ukrepi, ki krize ne rešujejo, temveč jo zgolj poglabljajo.

Zahtevamo, da nam odločevalci prisluhnejo, da upoštevajo naše predloge za ponovni zagon kulturnega življenja, ki so strokovno utemeljeni in temeljijo na praktičnih izkušnjah. Zahtevamo dialog, ne pa enostranskih, čez noč sprejetih političnih odločitev, ki nimajo prav ničesar opraviti z epidemijo in varovanjem zdravja.

 

Četrtek, 29. april, 11.55

Prizorišče, Nastopajoči

Balkon Rotovža, Zoran Predin in Danilo Ženko
Balkon Pokrajinskega muzeja, Kvintet klarinetov pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor
Balkon Slovenska – Gosposka ulica, Marko Hatlak
Balkon Gosposka – Ulica 10. oktobra, Oksana Pečeny Dolenc in Matic Dolenc
Balkon Narodnega doma, Marko Soršak – Soki
Vlakec Jurček, Tina Sovič in Womango
Mestno mini vozilo Maister, Daniel Marinič
Ladjica Dravska vila, Pihalni orkester KUD Pošta Maribor
Grajski trg Razstava: Narodni dom Maribor, dogajanje v času korone
Glavni trg Razstava: Časovnica Festivala Lent

Nastopajoči v Mariboru:
Zoran Predin in Danilo Ženko, Kvintet klarinetov pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor , Marko Hatlak, Oksana Pečeny Dolenc in Matic Dolenc, Marko Soršak – Soki, Tina Sovič in Womango, Pihalni orkester KUD Pošta Maribor, Daniel Marinič, Narodni dom Maribor

Prizorišča:
balkon Rotovža, balkon Pokrajinskega muzeja , balkon vogal Slovenska – Gosposka ulica , balkon gosposka – Ulica 10. oktobra, balkon Narodnega doma, vlakec Jurček , mestno mini vozilo Maister, ladjica Dravska vila, Grajski trg , Glavni trg

Sodelujoči po Sloveniji:
Bojan Cvetrežnik duo, Ljubljana, Festival Ljubljana, Kulturni dom Slovenj Gradec, MKC, Avditorij Portorož v Piranu, Floating Castle festival, Klemen Ramovš, Hram kulture A. Tovornika Selnica ob Dravi, Kulturni center Semič, Kulturni dom Zagorje, MISSS – Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije, Kulturni dom Krško, Pionirski dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica, SNG Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Goriški muzej, Nova Gorica, Kulturni dom Domžale, Lutkovno gledališče Maribor, Gojmir Lešnjak – Gojc, Škofi, Dom kulture Kamnik, Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, MIKK Murska Sobota, ŠTUK Maribor, Gledališče Tone Čufar, Jesenice, Kulturni dom v Gorici (Italija)