Pozdravljeni!

Danes, 20. novembra, obeležujemo mednarodni dan otroka. Na ta dan leta 1989 je namreč Generalna skupščina Združenih narodov sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah.

V Amnesty vam predlagamo, da dan zaznamujete s podpisom naših aktualnih peticij na Pišem za pravice 2021. V okviru te globalne akcije se med 12 peticijami v štirih zavzemamo konkretno za otroke, med drugim tudi iz Slovenije.  Pomembno: z možnostjo množičnega podpisa lahko vseh 12 peticij podpišete naenkrat in vam ni treba vsakič znova izpolnjevati svojih podatkov (kliknite tukaj za podpis vseh).

In katere so štiri peticije, kjer so poglavitni otroci?

 

Podpišite peticijo šolski ministrici Kustec, ki smo jo pripravili skupaj z Društvom svetovalnih delavcev Slovenije. 

Vsi kdaj potrebujemo koga, ki nam prisluhne, nam nameni vzpodbudne besede, nas usmeri, potolaži ali svetuje. Ko gre za otroke in mladostnike ter zahtevna obdobja, kot sta odraščanje ali kriza zaradi covida-19, pa je posebej pomembno, da je taka podpora ne le na voljo, ampak tudi strokovna.

V slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah so otrokom v oporo šolske svetovalne delavke in delavci, ki opravljajo pedagoško, psihološko in socialno svetovalno delo. Pa vendar jih je premalo, da bi lahko zadostili vsem potrebam in podprli vse otroke in mlade, ki njihovo pomoč potrebujejo. Kaj šele, da bi imeli dovolj časa za izvajanje preventivnih dejavnosti!

Večinoma lahko le »gasijo požare« in se odzivajo na že nastale stiske otrok, ki so iz leta v leto večje. Posledice šolanja na daljavo so te stiske še povečale, tudi s poglabljanjem neenakosti med otroki iz različnih socialnih okolij.

Pozovite ministrico za izobraževanje dr. Simono Kustec, naj takoj, še v tem šolskem letu, v okviru protikoronskih ukrepov zaposli več svetovalnih delavk in delavcev ter jim zagotovi strokovno usposabljanje. Prav tako naj urgentno spremeni normative, da bodo te zaposlitve ostale trajne. Kliknite za podpis peticije.

 

S podpisom peticije se zavzemite za 15-letno Palestinko Janno Jihad z Zahodnega brega, ki se bori za pravice palestinskih otrok pod izraelsko okupacijo.

Kliknite za podpis.

 

Podpišite peticijo za Mikito Zalatarouja iz Belorusije, ki je bil star le 16 let, ko so ga aretirali, ko se je ujel v množico, ki je zapuščala protest. Pridržali so ga v izoliranem priporu, kjer je bil po navedbah mučen.

Kliknite za podpis.

 

Ciham Ali iz Eritreje pa je pogrešana že več kot 8 let. Ko je bila stara 15 let, je izginila v rokah eritrejskih oblasti, ko je skušala zbežati iz države.

Kliknite za podpis.

 

Hvala za vaše podpise in podporo! Čeprav sem vam tokrat posebej izpostavila otroke, vas lepo prosim in vabim k podpisu vseh 12 peticij.

Lepo vas pozdravljam.

Taja Premk,
vodja programa komunikacij in organizacije dogodkov

Uvodna podoba: Izsek iz plakata, ki smo ga v okviru naše Šole človekovih pravic pripravili leta 2019, ob 30. obletnici konvencije. Ilustrirala ga je Nina Kovačič. Kliknite tukaj, da ga vidite v celoti. Če delate z otroki in mladimi, vas vabim, da si brezplačni plakat naročite za svoje prostore.
Amnesty International Slovenia

Dunajska cesta 5

Ljubljana 1000

Slovenia