Letošnji konec leta bo tudi za nas drugačen. Običajno je bil to eden od gledaliških vrhuncev leta, tokrat pa bodo naša vrata žal zaprta za obiskovalce. Pa vendar ljubiteljem gledališča pripravljamo kar nekaj vsebin, s katerimi vam bomo polepšali praznične dni.

Interpretacijam poezije Srečka Kosovela Čas za POEZIJO: KOSOVEL, branju ljudskih pravljic Prešerna pravljica za kratek čas ter arhivskim posnetkom predstav v našem YouTube spletnem gledališču »Prešernovo od doma« bomo priključili še dve spletni premieri:

posebno izdajo Prešerne pravljice: (ZOOM) Novoletna pravljica ter silvestrsko spletno premiero predstave Stenica.

 

(ZOOM) NOVOLETNA PRAVLJICA

V obdobju karantene smo se prešernovci redno srečevali na zoomu, tako na bralnih vajah kot tudi za klepete med gledališkimi kolegi. Na enem od teh druženj se je rodila ideja o posebni praznični uprizoritvi pravljice, ki bi jo odigrali in posneli kar prek te spletne platforme.

Izbrali smo Novoletno pravljico avtorja Jožefa Pernarčiča iz zbirke 42 gledaliških in lutkovnih predstav, ki je čudovita zgodba o prijateljstvu in solidarnosti z lepim sporočilom.

 

Na begu pred volkom oče zajec izgubi vse priboljške za novoletno večerjo. Le kaj naj stori, da reši praznovanje silvestrskega večera s svojo družino?

Vse to bodo otroci izvedeli v tej unikatni uprizoritvi, pri kateri je šlo za eksperimentiranje s popolnoma novo spletno gledališko formo, ob kateri smo se neskončno zabavali. Upamo, da se boste tudi vi.

Skupaj s pravljico je sočasno nastala tudi pesmica avtorja Uroša Rakovca, ki bo šla otrokom hitro v uho in si jo bodo lahko prepevali ob prazničnih dneh. Novoletna pravljica, v kateri bo zaigral celotni igralski ansambel Prešernovega gledališča, bo na naših spletnih omrežjih dostopna od sobote, 26. decembra, zvečer.

 

STENICA ZA SILVESTROVO

Na zadnji dan leta, 31. decembra 2020, ob 19.00, pa bomo po spletu ekskluzivno predvajali arhivski posnetek avtorskega projekta Stenica, ki je v režiji Jerneja Lorencija nastal po motivih pravljične komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega in je bil leta 2017 premierno uprizorjen v koprodukciji med Prešernovim gledališčem Kranj in Mestnim gledališčem Ptuj.

Družbeni red in življenje se globalizirata, na pohodu je monokultura. Kaj se je zgodilo z družbo, s človekom?

Predstava je prejela dve nagradi za igro na 52. Borštnikovem srečanju ter Šeligovo nagrado in nagrado občinstva za najboljšo predstavo na 48. Tednu slovenske drame.

Več o uprizoritvi: https://www.pgk.si/repertoar/stenica/163

 

 

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo.

V upanju, da ostanemo povezani tudi v prihajajočih prazničnih dneh, vas lepo pozdravljamo!

Prešernovci

Eva Belčič

eb1610@gmail.com

FOLLOW MY ART @:

https://www.facebook.com/EunoiaBE/

 

FB: www.facebook.com/eva.belcic

TW: https://twitter.com/evabelka

IG: https://www.instagram.com/evabelka