Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Predstavitev projekta Digitalni dediščinski inkubator in delavnica zapisovanja spominov Sreda, 24. 5. 2023, od 9. do 12. ure Parada učenja, prireditveni prostor ormoškega parka

Literarni sprehod
JANJA VIDMAR: PINK
Četrtek, 25. 5. 2023, ob 18. uri
Park pri Prvi gimnaziji Maribor

SO ZGORAJ ŠE ZVEZDE, A SPODAJ JE BLATO
pesniški večer s Ferijem Lainščkom
Četrtek, 25. 5. 2023, ob 20. uri
MMC KIBLA

Društvo Trajna: Divje krajine Maribora
delavnica
Ponedeljek, 29. 5. 2023, od 13. do 19. ure KIBLA PORTAL

Dan odprtih Duri
zaključni dogodek projekta DDI – Digitalni dediščinski inkubator Četrtek, 1. 6. 2023, ob 18. uri MMC KIBLA

—————————
NA OGLED
—————————

Marijan Mirt: Ugrabitev Evrope
Do 3. 6. 2023
Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10:00-18:00, sobota: 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela

Staš Kleindienst: Insomnia
Do 10. 6. 2023
Odpiralni čas: tor−pet: 15:00−19:00, sob: 10:00−13:00 artKIT

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Literarni sprehod
JANJA VIDMAR: PINK
Četrtek, 25. 5. 2023, ob 18. uri
Park pri Prvi gimnaziji Maribor

Literarni zemljevid Odraščanje Jance Vidner na levem bregu Drave prikazuje mesto Maribor in njegovo (sub)kulturno brbotanje v zadnjih letih pred smrtjo Josipa Broza-Tita. Delo je nastalo na podlagi uspešnega mladinskega romana Janje Vidmar Pink: za mojo generacijo.
Pridružite se nam na literarnem in zgodovinskem sprehodu po Mariboru v času »naše mladosti«. Po točkah, ki so zaznamovale odraščanje protagonistke Jance, nas bo vodila idejna snovalka in soavtorica že tretjega zemljevida o Mariboru Tonja Jelen.

—————————

SO ZGORAJ ŠE ZVEZDE, A SPODAJ JE BLATO
pesniški večer s Ferijem Lainščkom
Četrtek, 25. 5. 2023, ob 20. uri
MMC KIBLA

Vljudno vas vabimo na literarni večer »So zgoraj še zvezde, a spodaj je blato«. Pesniški večer z vsestranskim umetnikom Ferijem Lainščkom bo v četrtek, 25. 5. 2023, ob 20. uri v MMC KIBLA.

Literarni večer bo povezovala Tonja Jelen, lastno uglasbljene Ferijeve pesmi bo izvajal Matej Krajnc.

Franc Feri Lainšček, pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik, spada med najvidnejše, najustvarjalnejše, najuspešnejše in najbolj prodajane slovenske avtorje. Seznam njegovih del je impozanten.

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Soorganizacija: KID KIBLA, Združenje KODA MODRO

—————————
NA OGLED
—————————

Marijan Mirt: Ugrabitev Evrope
Do 3. 6. 2023
Odpiralni čas: ponedeljek-petek 10:00-18:00, sobota 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Likovna govorica letošnjega dobitnika Glazerjeve listine je samosvoja in prepoznavna, sedanjost premleva s klasičnimi postopki, citira staroveško in antično umetnost, kombinira tradicionalne likovne tehnike in materiale s sodobnimi in ob soočenju s socialnimi in z eksistencialnimi okoliščinami reflektira realnost ter tematizira in nemalokrat tudi ironizira aktualno dogajanje in naznanja prihodnost človeške družbe, ki je seveda odvisna od nas. Umetniško kodira stanje sveta, zlasti ljudi in človeka, izpostavi antropološko in psihološko dimenzijo in ju nemalokrat združi v živalskih podobah, hibridih, nemara klonih, kot ustreza njegovim zaznavam in videnjem.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/kibela/arhiv/kibela-arhiv/2023/marijan-mirt-ugrabitev-evrope/

—————————

Staš Kleindienst: Insomnia
Do 10. 6. 2023
Odpiralni čas: torek-petek: 15:00-19:00, sobota: 10:00-13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Za Staša Kleindiensta, letošnjega prejemnika nagrade Riharda Jakopiča, proces slikanja, kot pravi sam, predstavlja neverbalen način poizkusa razumevanja sveta, nekje med mislijo in občutkom, v katerem raziskuje kako upodobiti neubesedlljivo. Tokrat se Kleindienst predstavlja z izborom najnovejših del, med katerimi prevladujejo manjši formati, ki narekujejo zgoščevanje pripovedi. Večinoma večerni in nočni prizori še dodatno poglabljajo nelagodje ob pogledu na dogodke, ki jih umetnik črpa iz njegove okolice, političnega in družbenega stanja, kolektivne podzavesti, nebrzdanega poseganja človeka v naravo in razpada družbenih in moralnih vrednot, obenem pa pričajo o umetnikovi virtuoznosti, tako v raziskovanju likovne problematike, kot tudi razumevanju slikarske tradicije.
Kleindienst tako v svojih krajinah, v katerih osrednje mesto zavzema atmosfera, zrcali zablode današnje družbe, obenem pa gledalcu, z upoštevanjem spekulativnega potenciala imaginacije, pušča prostor za lastno interpretacijo.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/artkit/2023/stas-kleindienst-insomnia/

—————————————
NEFORMALNO IZOBRAŽEVANJE
—————————————

Društvo Trajna: Divje krajine Maribora
delavnica
29. 5. 2023, od 13. do 19. ure
KIBLA PORTAL

Vabljeni na delavnico Divje krajine Maribora, ki jo bodo vodili Danica Sretenović, Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza, člani Društva Trajna.
Delavnica bo potekala 29. 5. 2023, od 13. do 19. ure, v KIBLA PORTALU (Valvasorjeva 40) in na izbranih lokacijah po mestu Maribor.

Delavnica Divje krajine Maribora se osredotoča na mapiranje prostorov samonikle narave, ki ponavadi niso vključeni v zeleno infrastrukturo znotraj obstoječih OPN-jev. Ker so zapuščena zemljišča v mestih pogosto ovrednotena v luči ustvarjanja dobička, regenerativni procesi, ki se na poškodovanih tleh odvijajo s pomočjo narave, niso deležni posebne pozornosti. Te zelene javne površine, ki jih obstoječe mape navadno zaznavajo kot zazidljive parcele, se v luči upada biodiverzitete in podnebnih sprememb kažejo kot pomembne urbane tipologije, saj izboljšujejo kvaliteto bivanja v mestih: čistijo zrak, znižujejo temperaturo, omogočajo biotsko pestrost in inovativne rabe s strani prebivalcev mesta.

V okviru delavnice se boste podali na sprehod, na katerem se boste seznanili s tovrstno naravo v mestu. Obiskane lokacije boste mapirali, analizirali ter jih primerjali z uradnimi kartografijami urbanih zelenih območij. Opažanja in spoznanja boste zajeli v manifestu, prek katerega boste opredelili njihovo vrednost za človeške in ne-človeške prebivalce mesta, v nadaljevanju pa boste spekulirali tudi o mikro-intervencijah v mapirane lokacije. Ker na njih uspevajo invazivne rastline in ostali pleveli, boste spoznali tudi raznolike načine njihove uporabe. Delavnico boste zaključili s pripravo kosila iz vršičkov japonskega dresnika, užitne in najbolj invazivne rastline na svetu.

Program delavnice:
– uvodno predavanje o projektu (cca 1h),
– sprehod po Mariboru in na izbrane lokacije (cca 2h),
– povratek in kratka debata (cca 30 min),
– priprava obroka (cca 1h).

Zaželene prijave na naslov: kibla@kibla.org. Udeležba je brezplačna.

Društvo Trajna. Simbiocen je nomadska platforma, ki s svojimi aktivnostmi spodbuja eksperimentiranje in prevpraševanje zmožnosti oblikovanja ter proizvajanja del, ki segajo onkraj antropocentrične in kapitalistične produkcije naših vsakodnevnih realnosti. Nenehno razvijajoča se platforma raziskuje možnosti sodelovanja med različnimi živimi bitji in išče načine za spodbujanje sožitnih odnosov v kontekstih, v katerih deluje.

https://trajna.com/sl/o-nas/

—————————————
DDI – Digitalni dediščinski inkubator
—————————————

Predstavitev projekta Digitalni dediščinski inkubator in delavnica zapisovanja spominov Sreda, 24. 5. 2023, od 9. do 12. ure Parada učenja, prireditveni prostor ormoškega parka

Projekt Digitalni dediščinski inkubator bomo tokrat predstavljali v Ormožu, v sklopu dogodka Parada učenja 2023. Med 9. in 12. uro bodo lahko obiskovalci na naši stojnici izvedeli več o samem projektu in dediščinski platformi DURI. Svoje znanje o slovenski kulturni dediščini bodo lahko preizkusili z reševanjem tematskih križank in si morda prislužili tudi kakšno nagrado.

Vljudno vabljeni!

—————————

Dan odprtih Duri
zaključni dogodek projekta DDI
Četrtek, 1. 6. 2023, ob 18. uri
MMC KIBLA

S posebnim dogodkom v Mariboru bomo v četrtek, 1. junija 2023, zaključili projekt Digitalni dediščinski inkubator – DDI, kjer smo moči združili idrijsko Društvo Idrija 2020, brkinski Zavod Dobra pot in mariborsko Kulturno izobraževalno društvo KIBLA. Priložnost bomo izkoristili za predstavitev aktivnosti projekta, ki so temeljile na prepletanju dediščine in digitalnih tehnologij, ter za sproščeno druženje vseh ljubiteljev kulturne dediščine.

Projekt DDI smo zasnovali z namenom povezovanja kulturne dediščine in sodobnih digitalnih tehnologij ter podpiranja zanimivih dediščinskih zgodb. Središčna točka projekta je bila vzpostavitev dediščinske spletne platforme Duri, ki se je v dobrem letu razvila v pomemben prostor spoznavanja, povezovanja in podpiranja dediščinskih pobud. Na portalu Duri so uporabnikom na voljo novice iz sveta kulturne dediščine, omogočen je dostop do aplikacije Zapisi spomina in do virtualne zbirke Od kmeta do delavca, ki so jo ustvarili srednješolci iz različnih krajev Slovenije.

Poleg drugih zanimivih vsebin pa so posebno pozornost pritegnili brezplačni dediščinski spletni tečaji, ki z različnih zornih kotov izobražujejo, svetujejo in prikazujejo primere dobre prakse iz sveta kulturne dediščine. Trenutno je na voljo 8 brezplačnih tečajev, ki se jih lahko udeleži vsak registrirani uporabnik portala Duri. V leto in pol trajajočem projektu smo dodobra obhodili Slovenijo ter obiskali kar 30 različnih občin, kjer smo na terenu ustvarjali povezano skupnost ljubiteljev kulturne dediščine in predstavljali sodobne digitalne rešitve.

Dogodek “Dan odprtih Duri” bo potekal v četrtek, 1. 6. 2023 v prostorih Kulturno izobraževalnega društva KIBLA na Ulici Kneza Koclja 9 v Mariboru.
Prvi del dogodka se bo odvil že dopoldne z novinarsko konferenco in praktično delavnico digitalne interpretacije kulturne dediščine za srednje šole, kjer bodo dijaki s pomočjo 3D tehnologije vdahnili življenje portretu izbrane zgodovinske osebnosti.

Z uradnim delom dogodka bomo pričeli ob 18. uri, ko bomo na okrogli mizi predstavili rezultate in učinke projekta ter se ozrli v prihodnost povezovanja kulturne dediščine z digitalnimi tehnologijami.

Na dogodku bomo vzporedno prikazali tudi virtualno zbirko Od kmeta do delavca, predstavili možnosti zapisovanja ustnega izročila s pomočjo aplikacije Zapisi spomina, predstavili serijo dediščinskih tečajev in prikazali dediščinske pobude, podprte v sklopu projekta.

Program dogodka “Dan odprtih Duri”

18.00 – 19.00 Okrogla miza “Dediščina & digitalno”
– Matevž Straus (Društvo Idrija 2020)
– Nava Vardjan (Zavod Dobra pot)
– Žiga Pavlovič (KID KIBLA)

19.00 – 21.00 Ogled virtualne zbirke Od kmeta do delavca, predstavitev aplikacije Zapisi spomina, serije dediščinskih tečajev in podprtih dediščinskih pobud, sproščeno druženje.

Vabljeni, da si prvi junijski večer rezervirate za kulturno dediščino!

Več na: https://bit.ly/41Zy2HO

—————————

Spletni portal DURI postaja vseslovenska platforma za podporo in razvoj kulturne dediščine. Na portalu se pletejo vezi posameznikov in organizacij, ki se ukvarjajo dediščino, predstavljamo priložnosti za prostovoljsko udejstvovanje, ob obilici drugih zanimivih vsebin pa ponujamo tudi spletne tečaje in individualno podporo pri razvoju lastnih projektov. Partnerji projekta: Društvo Idrija 2020 + Zavod ID20, Zavod Dobra pot in KID KIBLA.

Prijave na DDI novičnik: https://www.e-duri.si/pridruzi-se/

—————————————
GOSTOVANJA IN SODELOVANJA
—————————————

Festival Borštnikovo srečanje: Gledališče DRAK (CZ) Interaktivna razstava po motivih del Karla Čapka Naslov izvirnika Továrna na utopii 28. 5. 2023 KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

Vstopnice
28. 5. 2023 https://bit.ly/3MStqzg

Tovarna utopije je sestavljena iz šestih postaj – inštalacij šestih avtorjev, ki so se navdihovali z utopičnimi motivi v literarnem ustvarjanju češkega pisatelja in scenarista Karla Čapka (1890–1838).
Čapek, doktor filozofije, je pisal znanstvenofantastična dela, preden se je znanstvena fantastika razvila v samostojen žanr, in velja za pionirja klasične evropske smeri ZF, ki se je bolj kot tehniškim dosežkom posvečal družbenim temam. Znan je po tem, da je prvi uporabil besedo robot (v gledališki igri R. U. R. – Rossumovi univerzalni roboti, 1921), ki naj bi si jo bil izmislil njegov brat Josef. Pisal je tudi romane drugih zvrsti, detektivske zgodbe, pravljice, gledališke igre, celo knjigo o vrtnarjenju.
Njegovo delo odlikujeta izjemen jezikovni dar in inteligenten humor, pogosta tema so družbeni in etični vidiki hitrega napredka tehnologije (masovne proizvodnje, jedrskega orožja, robotov idr.) in (posebno v poznem
obdobju) vzpona diktatorskih režimov.

Razstava je bila prvotno umeščena v Labirint Gledališča DRAK, to sezono je gostovala v Galeriji Sladovna v Písku, zdaj pa v Mariboru naseljuje prostore prve tekstilne tovarne v mestu. Mariborsko mehanično tkalnico in apreturo Doctor in drug sta 6. junija 1922 ustanovila češka industrialca Edvard Doctor in njegov zet Ernest Zucker, ko je Karel Čapek ustvarjal motive za razstavo. Prvo opremo je sestavljalo dvesto tkalskih strojev, uvoženih s Češke. Zdaj, po dobrih sto letih, preteklost in prihodnost ter fikcija in realnost spet stopajo v dialog na sedmih postajah češke inštalacije.

Mlado gledališče je programski sklop Festivala Borštnikovo srečanje, ki se osredotoča na vključevanje mlade publike in razvoj pedagoškega procesa v gledališču.

Več: https://bit.ly/3ByauPr

******************
http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla