NOVEMBER V NARODNEM DOMU MARIBOR

 

Joel Ross »Good Vibes«

Jazz v Narodnem domu

Mali oder Narodnega doma

Dvorana generala Maistra

torek, 16. november, 20.30

za IZVEN

Joel Ross, vibrafon; Immanuel Wilkins, saksofoni; Kanoa Mendenhall, kontrabas; Jeremy Dutton, bobni

Cena vstopnic: 10,00 €; 8,00 € – študentje

Ime Joela Rossa in njegove skupine Good Vibes bomo pomnili še mnoga leta, saj je trenutno eno najbolj vročih imen pri legendarni založbi Blue Note.

Njegov nov album je izšel pri tej žlahtni jazzovski hiši 23. oktobra, s čimer se je Ross pridružil sijoči tradiciji vibrafonistov, ki pri tej založbi sega od Milta Jacksona preko Bobbyja Hutchersona do Stefona Harrisa. Mladenič, o katerem se zadnje čase zelo veliko govori, je prejel že celo vrsto nagrad, igral na domala vseh pomembnih festivalih in v vseh renomiranih klubih. V le nekaj letih je igral z glasbeniki, kot so Herbie Hancock in Christian McBride ter z vidnimi predstavniki mlajše generacije, kot so Ambrose Akinmusire, Gerald Clayton, Jon Batiste in Marquis Hill. Glasba njegove skupine Good Vibes črpa iz žlahtne tradicije hardbopa, se intenzivno spogleduje z ameriškim kvartetom Keitha Jarretta (Redman/Haden/Motian) in se hkrati z briljantnimi kompozicijskimi prijemi ter melodično improvizacijo odločno vpisuje med jazzovske pisce sodobnosti – in gotovo tudi prihodnosti.

Ross je rojen v Chicagu, a je trenutno eden najvidnejših predstavnikov sodobnega jazza v Brooklynu  in v zasedbi Good Vibes. S to zasedbo bo ob izidu novega albuma premierno in ekskluzivno nastopil v Sloveniji, predstavlja pa same mlade mojstre jazza iz New Yorka.

Pred skoraj natanko desetimi leti smo v ciklu Jazz v Narodnem domu predstavili solo pianista Vijaya Iyerja, ki je medtem postal eno najvidnejših imen v jazzu; podobno lahko pričakujemo od Joela Rossa, zato nikar ne zamudite njegovega prvega in edinega slovenskega nastopa.

Življenje je goveja juha

Koncert

Mali oder Narodnega doma Maribor

sreda, 17. november, 19.30  – PRESTAVLJENO

za IZVEN

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Predstavitev avtorskega albuma Andreja Tirška »Življenje je goveja juha« s povezovalnim tekstom.

Andrej Tiršek, rojen v Slovenj Gradcu, srednjo in višjo šolo končal v Mariboru, diplomiral na Elektrotehniški fakulteti v Ljubljani, ter magistriral na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Mariboru. Služboval v podjetjih Elektrogospodarstva Slovenije.

Njegova dosedanja pevska pot je zelo pestra in zajema različna obdobja; do leta 1961: Osnovnošolski pevski zbor Slovenj Gradec; med 1961–1965: pevski zbor Srednje tehnične šole Maribor in zbor združenih srednjih šol Maribor; 1965–1968: Moški zbor Študent Maribor; 1968–1972: Komorni zbor Radia Ljubljana; od 1974: Moški zbor Slava Klavora Maribor; od 1982: Mariborski oktet.