Spoštovani, zaradi sprejetih omejitvenih ukrepov so naša vrata zaprta do 11. 4. 2021.

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————
P L A T E AU R E S I D U E: Sub Persona II 12.–30. 4. 2021
ponedeljek–petek: 10:00–18:00, sobota: 10:00–14:00 MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vabljeni k ogledu prostorsko specifične multimedijske instalacije Sub Persona II umetniškega tandema P L A T E AU R E S I D U E, ki ga sestavljata Eva P. Seifert in Aljaž Celarc.

Sub Persona je video-instalacijski projekt, ki raziskuje pomembnost in etiko človekovega upravljanja z gozdovi. Poudarja skupno odgovornost vseh ljudi, da s sodobnimi metodami raziskujemo prepletenost gozdnih ekosistemov in oblikujemo sonaravne metode upravljanja, ki upoštevajo hkratnost ekosistemskih, ekonomskih, rekreativnih in kulturnih funkcij gozda, ki jih ljudje prepogosto pojmujemo kot samoumevne. Tokratna multimedijska postavitev, prilagojena arhitekturnim specifikam prostora za umetnost KiBela, skozi senzorično zaznavo spodbuja razmislek o človekovem odnosu do okolja ter sprememb le-tega v kontekstu sodobnega časa.

Postavitev bo pospremil poseben avdio-vizualni dogodek Domna Učakarja z ustvarjalnim imenom Lifecutter, ki je za projekt ustvaril glasbo.
Performans boste lahko spremljali v živo na naši spletni strani kibla.org, socialnih omrežjih in YouTube kanalu. Zaradi trenutnih razmer bomo točen datum izvedbe sporočili naknadno.

Razstavo si lahko ogledate v skladu s priporočili NIJZ.

—————————
Zoran Todorović: Nekaj panoram za eno fenomenologijo iracionalnega (2015, v teku) 12. 4.–30. 4. 2021
ponedeljek–petek: 16:00–20:00, sobota: 10:00–14:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Delo Nekaj panoram za fenomenologijo iracionalnega je realizirano kot igrano-dokumentarni GPS-poseg, ki tematizira nekatere simptomatske epizode v zgodovini odnosa protagonistov umetniške avantgarde prve polovice dvajsetega stoletja do neposrednega političnega ukrepanja. Zaznamuje jih knjiga Načrt za eno fenomenologijo iracionalnega iz leta 1931, ki sta jo podpisala Marko Ristić in Koča Popović, nadalje pa jim lahko sledimo skozi življenjske zgodbe njihovih avtorjev, ki se med seboj diferencirajo prav po vprašanju načina, na katerega bi se revolucija, v katero sta verjela oba, lahko uspešno izvedla. Delo je oblikovano okoli zbranega arhivskega gradiva, ki sledi številnim polemikam, ki so se okoli te knjige razvile po izidu, predvsem pa medsebojni razpravi avtorjev samih. Pri tem projektu so sodelovali Grupa za konceptualno politiku (GPK), Edicija Jugoslavija, Knjižno-založniška zadruga Baraba in pisateljica Biljana Andonovska, ki to arhivsko gradivo ali neposredno pisca knjige interpretira v skladu z lastnimi estetskimi in ideološkimi stališči.

Razstavo si lahko ogledate v skladu s priporočili NIJZ.

—————————
KIBLIX 2021
Mednarodni festival umetnosti, tehnologije in znanosti https://kiblix.org/
—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————
Delavnice
Saša Spačal in Katlin Bryson: MikoMitologije: Pripovedni krog DANES, 6. 4. 2021, 18:00–20:00 Spletna platforma ZOOM

Performans
ATOM-r (Judd Morrissey in Mark Jeffery) v sodelovanju z Abrahamom
Avnisanom: Nokturno v črni in zlati (»Nežni« iteracija #5) 9. 4. 2021, 19:00 ZOOM povezava: https://zoom.us/j/98000593780

—————————
Delavnice
Saša Spačal in Katlin Bryson: MikoMitologije: Pripovedni krog DANES, 6. 4. 2021, 18:00–20:00 Spletna platforma ZOOM

Danes zaključujemo s performativno delavnico, ki bo v glavah udeležencev in med njimi stkala micelij z zgodbami o gobah in njihovih praksah preživetja. Spraševali se bomo, kaj nas gobe lahko naučijo in kako njihove modrosti prevesti v sodobno mitologijo. Pisali, snemali, risali in sestavljali bomo spekulativne zgodbe o svetu gliv, ki kot biološka infrastruktura povezujejo podzemlje celotnega planeta.

Delavnico vodita postmedijska umetnica Saša Spačal in okoljska umetnica Katlin Bryson.

Več: https://kiblix.org/delavnice/

Udeležba je brezplačna. Prijave sprejemamo na irena.boric@kibla.org.

—————————
Performans
ATOM-r (Judd Morrissey in Mark Jeffery) v sodelovanju z Abrahamom
Avnisanom: Nokturno v črni in zlati (»Nežni« iteracija #5) 9. 4. 2021, 19:00 ZOOM povezava: https://zoom.us/j/98000593780

Se zgodovina ponavlja ali jo samo ponovno pripovedujemo? Ali lahko priredba pesmi obnovi del izvirnika ali izvora ali ga le globlje pokoplje?
Projekt »Nežni« (»The Tenders«), ki sta ga ustvarila ATOM-r (Judd Morrissey in Mark Jeffery) v sodelovanju z Abrahamom Avnisanom, je serija osebnih zoom performansov v mešani resničnosti, ki uporabljajo priredbe znanih pesmi kot sredstvo raziskovanja načinov, kako so osebne in politične zgodovine pisane, prepisane in ponovno napisane. Delo sopostavlja hommáge Loyu Bowlinu, rhinestone kavboju, in 3D skene mesta Fort Dearborn, zgodnje ameriškega garnizona, iz katerega se je kasneje razvilo mesto Chicago. S postavitvijo razkošne tradicije rhinestone kavboja ob bok zgodovini avtohtonega genocida in izgona staroselcev projekt »Nežni« (»The Tenders«) želi razviti in pokviriti kolonialne pripovedi, zasidrane globoko v ameriški domišljiji.

Performans si bo možno ogledati tudi na https://kiblix.org/streaming/.

Dokumentacija performansa bo kasneje razstavljena v sklopu razstave KIBLIX
2021: Virtualni svetovi danes na KIBLA Portalu.

Več: https://bit.ly/3sV9A9M

******************
http://www.kibla.org/
https://www.mcruk.si/
http://www.riskchange.eu/
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla/
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla