Danes je Amnesty International objavila letno poročilo o človekovih pravicah v svetu v letu 2023. Ta prinaša oceno stanja človekovih pravic v 155 državah, med njimi tudi Slovenije.

Krivice izbrisanih ostajajo nepopravljene

Tudi 32 let po izbrisu se oblasti ne zmenijo za pozive izbrisanih in priporočila civilne družbe in mednarodnih teles za človekove pravice. Približno polovici izbrisanim država ni povrnila statusa stalnega prebivalca ali jim omogočila odškodnine. 

🕯️Ta teden smo izvedeli za smrt Mileta Čulibrka, še enega izbrisanega, ki si kljub dolgoletnih sodnim bojem ni uspel povrniti stalnega prebivališča. To je le še en opomnik, da se posamezniki ne morejo prebiti skozi nevidni zid nedelovanja države, ki ob stiskah ljudi gleda stran. 🕯️

V zadnjih tednih smo govorili s štirinajstimi ljudmi, ki so v Sloveniji brez stalnega in večina tudi brez začasnega prebivališča že več kot 32 let. Prikrajšani so za osnovne človekove pravice, ki vse izhajajo prav iz stalnega prebivališča.

Danes bi se morali sestati z ministrom Poklukarjem, ki pa je sestanek včeraj odpovedal. Ogorčeni smo, da šest mesecev po tem, ko je predsednica republike na vlado poslala naš zakon, še vedno nismo mogli dobiti sestanka in se o zakonu in posameznikih brez urejenega bivanja in pravic pogovoriti s predstavniki izvršne oblasti.

Mile Čulibrk ni dočakal povrnitve stalnega prebivališča in pravic. Užaloščeni smo ob njegovi smrti in ogorčeni nad oblastjo, ki od krivic, ki jih je država sama povzročila, še vedno gleda stran.

VEČ O ČLOVEKOVIH PRAVICAH V SLOVENIJI V 2023

Glavne teme globalnega letnega poročila

  • Ko države prezirajo mednarodno pravo in človekove pravice, najvišjo ceno plačujejo nedolžni ljudje.
  • Regulacija ne dohaja razvoja tehnologij, vključno z umetno inteligenco.
  • Vedno večje nasprotovanje dostopu do splava.
  • Ekonomske krize, podnebne spremembe in degradacija okolja najbolj vpliva na marginalizirane skupnosti.

 

LETNO POROČILO AMNESTY INTERNATIONAL

 

DONACIJA ZA BOLJŠI SVET